Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U srijedu, 29. rujna 2010. godine, izaslanstvo Hrvatskog paviljona, koje sudjeluje u okviru izložbe EXPO 2010, darovalo je Šangajskoj knjižnici 40 primjeraka knjiga, 70 primjeraka brošura i 20 DVD-ova o kulturnim i prirodnim posebnostima Hrvatske

Među poklonjenim knjigama nalaze se monografije gradova Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Rovinja i Siska na engleskom jeziku te monografije Brodogradilišta Kraljevica na kineskom jeziku

Među poklonjenim knjigama nalaze se monografije gradova Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Rovinja i Siska na engleskom jeziku te monografije Brodogradilišta Kraljevica na kineskom jeziku. Dio knjiga i brošura već se nalazi na policama odjela Knjižnice prijateljstva gdje se mogu pronaći i knjige koje su poklonile druge europske države poput Britanije, Njemačke i Austrije.

Više od 190 zemalja sudjeluje na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi, no samo su tri paviljona, među kojima je i hrvatski, donirala građu jednoj od deset najvećih knjižnica na svijetu. Hrvatski je paviljon u znak zahvalnosti gradu Šangaju, domaćinu EXPO 2010, donirao knjige i materijale o Hrvatskoj te ju na taj način još više približio građanima Šangaja i svima ostalim zainteresiranima.

Predstavnike Hrvatskog paviljona, koje je predvodio Nacionalni povjerenik Republike Hrvatske za EXPO 2010 Ivica Maričić primio je glavni ravnatelj knjižnice Wu Jianzhong te njegovi asistenti Li Danni i Zhou Qing koji su ih upoznali s poviješću, posebnostima i suvremenim radom Šangajske knjižnice. Prilikom tog susreta razgovaralo se i o daljnjoj suradnji Šangajske knjižnice i hrvatskih knjižnica, poglavito Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ravnatelj Wu Jianzhong zahvalio se na primljenoj donaciji Hrvatskog paviljona, osobito stoga što je knjižnica do sada imala vrlo malo izvora o ljepoti hrvatske države i kulture. Tom prigodom izaslanstvu Hrvatskog paviljona uručena je i zahvalnica s certifikatom o donaciji.



Priopćenja