Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U utorak, 28. rujna 2010. godine, u Irskoj središnjoj banci u Dublinu, održano je peto godišnje predavanje „Ante Čičin-Šain“

Predavanju su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj mr. sc. Veselko Grubišić, počasni konzul Republike Hrvatske u Irskoj i predsjednik Irsko-hrvatske poslovne udruge J. Gerard Danaher, Vesna Čičin-Šain, supruga pokojnog dr. Ante Čičin-Šaina, predstavnici Hrvatske narodne banke i Irsko-hrvatske poslovne udruge, brojni veleposlanici akreditirani u Irskoj, te predstavnici poslovnih krugova i banaka u Irskoj

Guverner Irske središnje banke prof. dr. Patrick Honohan održao je predavanje pod nazivom „Članstvo u eurozoni i stabilnost banaka“, dok je uzvratno izlaganje održao glavni savjetnik guvernera Hrvatske narodne banke dr. Neven Mates.

Prof. Honohan guverner je Irske središnje banke u posljednjih godinu dana, a prethodno je obavljao visoke dužnosti u Svjetskoj banci i predavao na najuglednijem irskom sveučilištu Trinity College Dublin. Njegovo predavanje usredotočilo se na irska iskustva članstva u eurozoni, utjecaje globalne gospodarske krize, kao i trenutnu situaciju u bankarskom sektoru Irske.

Predavanja „Ante Čičin-Šain“ održavaju se naizmjence u Zagrebu i Dublinu, a nose ime prvog guvernera Hrvatske narodne banke i prvog veleposlanika Republike Hrvatske akreditiranog u Irskoj. Glavni pokretač predavanja je Irsko-hrvatska poslovna udruga, koja je suorganizator i ovogodišnjeg predavanja sa Irskom središnjom bankom. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj kontinuirano potiče rad Irsko-hrvatske poslovne udruge i pruža potporu organizaciji predavanja.

U kontekstu trenutne gospodarske situacije u Irskoj i Hrvatskoj, te skorog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, i ovo je predavanje imalo za cilj dati važan dodatni poticaj kontaktima između Hrvatske i Irske i razvoju suradnje na području gospodarstva.



Priopćenja