Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

435/2010

U prigodi danas održanog sastanka, ministar Jandroković održao je govor u kojem se osvrnuo na

U prigodi danas održanog sastanka, ministar Jandroković održao je govor u kojem se osvrnuo na važnost položaja žena i njihovog doprinosa miru i sigurnosti. Istaknuo je da Republika Hrvatska aktivno pridonosi ostvarivanju ciljeva Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325, koja u prvom redu poziva na sudjelovanje žena u donošenju odluka i mirovnim procesima, kao i na sveobuhvatnu zaštitu žena, obrazovanje i rodnu ravnopravnost u izgradnji i očuvanju mira.

Govoreći o koracima koje Hrvatska poduzima u cilju uključivanja rodne perspektive u sigurnosnu politiku, ministar je spomenuo Nacionalnu strategiju za promicanje ravnopravnosti spolova koja ima za cilj, između ostalih, intenziviranje sudjelovanja žena u međunarodnim mirovnim misijama. U tom segmentu prisutnost žena je značajna, prvenstveno u njihovom doprinosu podršci razvoja civilnog društva, te pomoći pri rješavanju obiteljskog nasilja, maloljetničke delikvencije i sličnim područjima rada.

Tijekom članstva u Vijeću sigurnosti, Republika Hrvatska je aktivno sudjelovala u brojnim raspravama vezanima za Rezoluciju 1325, a također pripada i Grupi država prijatelja Rezolucije 1325 koja podupire obilježavanje desetogodišnjice Rezolucije kroz konkretne rezultate i njezinu primjenu.

Priopćenja