Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 433/2010

U svom obraćanju nazočnima ministar Jandroković istaknuo je važnost održavanja

U svom obraćanju nazočnima ministar Jandroković istaknuo je važnost održavanja ovog sastanka kao još jednog primjera čvrste opredjeljenosti međunarodne zajednice u kontroli naoružanja i procesima razoružanja.

Zakonodovni instrumenti i njihovi verifikacijski mehanizmi temelj su za postizanje razoružanja, jačanje međunarodnog mira i sigurnosti, te društveni i gospodarski napredak. U tom smislu pojedini napori u području razoružanja uspješni, dok je napredak drugih sporiji, kazao je ministar Jandroković.

Kao država promatrač Hrvatska podupire rad Konferencije o razoružanju, čija je primarna uloga postizanje konačnih dogovora o različitim pitanjima razoružanja koja se potom trebaju zakonski regulirati, kako u nacionalnim tako i u međunarodnim okvirima.

Izrazivši uvjerenje kako nuklearna neproliferacija i razoružanje ne smiju biti predmet nerealnih zahtjeva ministar Jandroković osvrnuo se i na pitanje proširenja članstva Konferencije o razoružanju.

Istaknuo je pritom kako je to pitanje od velikog značaja za Hrvatsku već gotovo dva desetljeća, te poručio kako se proces proširenja članstva treba nastaviti u sveobuhvatnom smjeru, prihvaćajući bez predrasuda sve moguće nove članice.

U tom smislu Republika Hrvatska pozdravlja rad neformalne skupine država promatrača i imenovanje posebnog koordinatora za proširenje članstva Konferencije o razoružanju.

Priopćenja