Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na marginama zasjedanja 65. Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ministar Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 23. rujna 2010. godine, u New Yorku, s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Afganistan Zalmayem Rassoulom

Ministar Jandroković pozdravio je prošlotjedno održavanje parlamentarnih izbora u Afganistanu, po prvi puta samostalno organiziranih od strane afganistanskih vlasti

Ministar Jandroković pozdravio je prošlotjedno održavanje parlamentarnih izbora u Afganistanu, po prvi puta samostalno organiziranih od strane afganistanskih vlasti. Istaknuo je kako je i to jedan od važnih primjera koji ukazuje na spremnost afganistanskih institucija za preuzimanjem potpune odgovornosti za sigurnost na tom području. U tom kontekstu, važnim korakom ocijenio je i održavanje Međunarodne konferencije o Afganistanu, održane u Kabulu u srpnju ove godine, a na kojoj i osobno sudjelovao.

Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice i ubuduće će u misiji ISAF aktivno pridonositi postizanju i očuvanju mira i stabilnosti u Afganistanu, ponajprije putem timova za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, kazao je ministar Jandroković.

Naglasivši kako su obnova i razvoj, zajedno s nužnom razinom sigurnosti, najveći izazovi koji stoje pred afganistanskim društvom i vlastima također je kako je Republika Hrvatska aktivna i u civilnom segmentu pomoći afganistanskom narodu pa je tako financirala izgradnju Temeljnog zdravstvenog centra u Layobi, nedaleko od grada Feyzabada na sjeveru Afganistana, a posljednjih godina pruženi su i drugi oblici pomoći civilnom društvu.

Ministar Rassoul uputio je zahvalu Republici Hrvatskoj na angažmanu u misiji ISAF te svim aktivnostima kojima doprinosi stabilizaciji situacije u Afganistanu.

Sugovornici su s velikim zadovoljstvom pozdravili i nedavno otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Kabulu, te izrazili uvjerenje u jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Afganistana.



Priopćenja