Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 23. rujna 2010. godine, u New Yorku, na marginama zasjedanja 65. Opće skupštine Ujedinjenih naroda, s ministrom vanjskih poslova Republike Armenije Edwardom Nalbandi

Ministri su obostrano potvrdili vrlo dobre odnose dviju zemalja, dodavši kako ih je moguće dodatno unaprijediti na svim razinama

Ministri su obostrano potvrdili vrlo dobre odnose dviju zemalja, dodavši kako ih je moguće dodatno unaprijediti na svim razinama. Kako bi oni ojačali, istaknuli su potrebu jačanja zakonodavnog okvira za suradnju te izrazili nadu kako će bilateralni ugovori koji se nalaze u pripremi uskoro biti i potpisani.

Složili su se u pogledu intenziviranja suradnje između dvaju ministarstava vanjskih poslova, kao i mogućnosti osnivanja parlamentarne grupe prijateljstava.

Ministar Jandroković pozdravio je interes armenske strane za angažiranjem hrvatskih poduzeća na izvođenju velikih infrastrukturnih radova, poput izgradnje prometnica, kao i u prijenosu znanja u području turizma, prehrambene i farmaceutske industrije. Na sastanku su razmotrene i mogućnosti suradnje između trgovinskih komora dviju država.

Također je bilo riječi o multilateralnoj suradnji dviju država, a ministri su razmijenili mišljenja i o temama međunarodne vanjske politike, poput situacije na Kavkazu, te u jugoistočnoj Europi. Ministar Jandroković pozdravio je proces normalizacije odnosa između Republike Armenije i Republike Turske te dodao kako će on pozitvno utjecati na cjelokupnu političko-sigurnosnu situaciju na Kavkazu.



Priopćenja