Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je u srijedu, 22. rujna 2010. godine, u New Yorku, hrvatsku delegaciju na susretu lidera jugoistočne Europe koji

Brojnim uzvanicima okupljenim u velikoj dvorani njujorškog Waldorf Astoria hotela, ministar Jandroković jasno je dao do znanja da će Republika Hrvatska, kao i do sad, i sutra, kada bude punopravna članica Europske unije, snažno zagovarati euro-atlantske integracijske procese jugoistoka Europe

Brojnim uzvanicima okupljenim u velikoj dvorani njujorškog Waldorf Astoria hotela, među kojima su bili Predsjednik Republike Turske Abdullah Gül, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, premijer Republike Kosovo Hashim Thaçi, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar te uglednici javnog, gospodarstvenog i političkog života američke savezne države New York, koje je predvodio guverner David Paterson, ministar Jandroković jasno je dao do znanja da će Republika Hrvatska, kao i do sad, i sutra, kada bude punopravna članica Europske unije, snažno zagovarati euro-atlantske integracijske procese jugoistoka Europe.

Istaknuo je kako je Republika Hrvatska ušla u završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te je odlučna dovršiti tehnički dio ovog procesa do kraja ove ili u prvom tromjesečju iduće godine, kako bi mogla potpisati Pristupni ugovor tijekom mađarskog predsjedanja te se priključiti Europskoj uniji što je ranije moguće.

Hrvatski uspjesi u postizanju ciljeva članstva u Europskoj uniji i NATO-u, snažan su poticaj i za sve ostale zemlje jugoistočne Europe. Jasan i vidljiv napredak zemalja regije treba rezultirati ubrzanjem i završetkom euro-atlantskog integracijskog procesa, rekao je Jandroković, te naglasio kako će Republika Hrvatska vlastita iskustva i saznanja iz pristupnog procesa prenijeti zemljama regije kako bi im se olakšao put i približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

Posljednja postignuća jasan su dokaz da zemlje regije sve više preuzimaju odgovornost kako bi pretvorile u stvarnost plan dinamičnijeg integracijskog procesa. No, kako bi ovaj proces dobio odlučni zamah, neophodna je potpora europskih i euro-atlantskih partnera koja će ustrajati na tome da je perspektiva članstva u euro-atlantskim asocijacijama dostižna, zaključio je ministar Jandroković.



Priopćenja