Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u srijedu, 22. rujna 2010. godine, u New Yorku, na sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća NATO-Rusija.

U svom obraćanju ministar Jandroković kazao je kako je suradnja između NATO-a i Rusije od posljednjeg sastanka Vijeća počela dobivati novi zamah

U svom obraćanju ministar Jandroković kazao je kako je suradnja između NATO-a i Rusije od posljednjeg sastanka Vijeća počela dobivati novi zamah. Ocijenio je to nedvosmislenim znakom da duh utemeljen na pragmatizmu i realizmu nastavlja voditi odnose između dvaju ključnih sigurnosnih čimbenika u euro-atlantskom prostoru.

U političkom smislu zajednička suradnja otvara korisne sfere dijaloga koje pružaju priliku za vođenjem otvorene rasprave o širokom rasponu pitanja, posebice na onim područjima na kojima se stajališta međusobno razlikuju. U konačnici, to poboljšava transparentnost i promiče uzajamno povjerenje, kazao je ministar Jandroković.

Napomenuvši kako je praktična suradnja u prioritetnim područjima od zajedničkog interesa u posljednje vrijeme također ojačana, istaknuo je kako još uvijek ima prostora za njezino unaprjeđenje, posebice u pogledu sprječavanja i borbe protiv terorizma, proliferacije oružja za masovno uništenje i piratstva.

Osvrnuvši se na Izvješće o zajedničkom sigurnosnim izazovima 21. stoljeća ministar je kazao kako ono također predstavlja kvalitetnu podlogu da se praktična suradnja između NATO-a i Rusije dodatno unaprijedi. Važnim korakom u tome ocijenio je i predstojeći sastanak Vijeća NATO-Rusija koji će se održati u Lisabonu.



Priopćenja