Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je u utorak, 21. rujna 2010. godine, na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, u New Yorku, na sastanku političkih direktora iz država središnje i jugoistočne Europe, s pomoćnikom držav

Sastanak je organiziran u okviru političkih konzultacija SAD-a s NATO saveznicima iz središnje i jugoistočne Europe

Sastanak je organiziran u okviru političkih konzultacija SAD-a s NATO saveznicima iz središnje i jugoistočne Europe. Razmotrene su teme iz područja međunarodne sigurnosti s naglaskom na borbu protiv terorizma, Afganistan te predstojeći NATO summit, kao i stanje u regiji jugoistočne Europe.

U vezi s Afganistanom dr. sc. Božinović je rekao kako Republika Hrvatska pozdravlja provedbu parlamentarnih izbora u Islamskoj Republici Afganistan koji su po prvi puta samostalno organizirani od strane afganistanskih vlasti. Izbori održani 18. rujna 2010. godine pokazatelj su demokratskog napretka afganistanskog društva nakon pada talibanskog režima 2001. godine i predstavljaju važan korak prema izgradnji samostalnog društva na dobrobit afganistanskih građana. Rekao je da je Hrvatska ponosna na ulogu svojih vojnika u ISAF-u, čiji su glavni napori uloženi u obučavanje afganistanskih snaga sigurnosti. Budući da je to dugoročno jedino održivo rješenje, Hrvatska se svojim angažmanom svrstava u vrh zemalja koje pridonose željenom cilju.

Sugovornici su se osvrnuli na nedavno usvojenu rezoluciju Opće skupštine UN-a o Kosovu te istaknuli zadovoljstvo postignutim kompromisom koji će pridonijeti stabilnosti regije kao i njezinoj integraciji u Europsku uniju. Istaknuli su važnost započinjanja razgovora Beograda i Prištine pod okriljem Europske unije, kao i predstojećih općih izbora u Bosni i Hercegovini nakon kojih treba nastaviti s razgovorima o institucionalnoj reformi.

Sugovornici su se složili kako će nastaviti konzultacije na razini političkih direktora.



Priopćenja