Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U srijedu, 15. rujna 2010. godine, održan je drugi sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Tijekom bilateralnog susreta ministara vanjskih poslova Jandrokovića i Frattinija obostrano su potvrđeni odlični i partnerski odnosi Republike Hrvatske i Talijanske Republike, koji su strateški dodatno ojačani nakon prvog sastanka Koordinacijskog odbora ministara održanog 1. srpnja prošle godine u Rimu

Tijekom bilateralnog susreta ministara vanjskih poslova Jandrokovića i Frattinija obostrano su potvrđeni odlični i partnerski odnosi Republike Hrvatske i Talijanske Republike, koji su strateški dodatno ojačani nakon prvog sastanka Koordinacijskog odbora ministara održanog 1. srpnja prošle godine u Rimu.

Ministar Jandroković zahvalio je ministru Frattiniju i Italiji na kontinuiranoj i čvrstoj potpori koju pružaju Hrvatskoj tijekom njezinih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Talijanska strana ponovila je kako će i u buduće čvrsto podržavati Hrvatsku u završnici pregovaračkog procesa, kao i uvjerenje da će Hrvatska potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji u prvoj polovici 2011. godine.

Govoreći o gospodarskim odnosima, izraženo je zadovoljstvo porastom robne razmjene između dviju zemalja u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. Također je pozdravljen i rastući interes talijanskih ulagača u projekte u Republici Hrvatskoj, te istaknuto kako je Hrvatska najviše zainteresirana za talijanska ulaganja u sektorima infrastrukture i transporta, te malog i srednjeg poduzetništva, ponajprije u proizvodnom sektoru. Hrvatska strana pozvala je i velike talijanske tvrtke na ulaganja kako bi se i na taj način ojačalo hrvatsko gospodarstvo.

U okviru zaštite manjinskih prava i uloge manjina u jačanju bilateralnih odnosa istaknut je dobar položaj talijanske manjine u Hrvatskoj, a ministar Jandroković ukazao je i na potrebu jačanja financijske potpore hrvatskoj zajednici u Italiji, posebice hrvatskoj manjini u Moliseu.

Na sastanku ministara vanjskih poslova potvrđeno je kako je europska perspektiva jugoistoka Europe ključna u postizanju stabilnosti i prosperiteta, uz održavanje regionalnog dijaloga i suradnje. Republika Hrvatska i nadalje će predstavljati primjer zemljama regije po pitanju usvajanja europskih vrijednosti i načela.

Cilj danas održanog Koordinacijskog odbora ministara bio je dodatno intenzivirati političku, gospodarsku, prekograničnu te međuregionalnu suradnju na područjima koja su obuhvaćena Memorandumom o suradnji. To se posebice odnosi na područja energetike i infrastrukturnih projekata, zaštite okoliša, poljoprivrede, investicija, turizma, zaštite manjina, kulture, obrazovanja i znanosti, kao i regionalne suradnje.

Na sastanku je istaknuto kako područja od obostranog interesa hrvatske i talijanske strane također uključuju i suradnju jadranskih luka, razvoj prometne mreže i suradnju na području civilnog zračnog prometa. U kontekstu razvoja poljoprivrede pozdravljeno je i današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Na sastanku Koordinacijskog odbora također je potvrđeno kako postoji i interes za daljnje promicanje zaštite okoliša, civilne zaštite i sigurnosti u Jadranu, te je obostrano istaknuta važnost daljnje suradnje i nastavka konzultacija s drugim jadranskim obalnim državama s ciljem proglašenja Jadranskog mora posebno osjetljivim morskim područjem.

Hrvatska i Italija imaju dugu tradiciju suradnje u okviru brojnih regionalnih organizacija i inicijativa, poput Srednjoeuropske i Jadransko-jonske inicijative. U tom smislu, Italiji je upućena čestitka na uspješnom predsjedavanju Jadransko-jonskom inicijativom tijekom kojeg su potpisani protokoli o ruralnom razvoju, malom i srednjem poduzetništvu te razvoju turizma, što predstavlja vrijedan okvir za buduću suradnju.

Nakon plenarnog sastanka Koordinacijskog odbora ministri vanjskih poslova potpisali su Zajedničku izjavu sa zaključcima sastanka.

Koordinacijski odbor ministara sastaje se jednom godišnje u cilju proširivanja područja suradnje između Hrvatske i Italije, a utemeljen je Memorandumom o suradnji Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike, potpisanim početkom 2009. godine.



Priopćenja