Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu, 11. rujna 2010. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i zemalja kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji (tzv. Gymnic

Ministar Jandroković izjavio je kako je ovo posljednji ili jedan od posljednjih Gymnicha na kojemu Republika Hrvatska sudjeluje kao zemlja koja pregovora za članstvo u Europskoj uniji te da će nakon završetka pregovora sudjelovati kao zemlja potpisnica pristupnog ugovora

Ministar Jandroković izjavio je kako je ovo posljednji ili jedan od posljednjih Gymnicha na kojemu Republika Hrvatska sudjeluje kao zemlja koja pregovora za članstvo u Europskoj uniji te da će nakon završetka pregovora sudjelovati kao zemlja potpisnica pristupnog ugovora.

Sudionici sastanka uputili su vrlo snažne poruke potpore za Republiku Hrvatsku, iz kojih se može iščitati kako se Hrvatska nalazi u završnoj fazi pregovora i s punim pravom može očekivati njihov završetak u prvoj polovici 2011. godine.

Ministar Jandroković je potvrdio kako se dijalog s Republikom Slovenijom odvija u prijateljskom i europskom duhu i izrazio uvjerenje da će se sva otvorena pitanja riješiti na obostrano zadovoljstvo. Izvijestio je također da će se sljedeći tjedan sastati Mješovita hrvatsko-slovenska komisija za rješavanje otvorenih pitanja. Ministar Jnadroković se po završetku sastanka susreo i sa svojim slovenskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

U svom izlaganju istaknuo je potporu koju Republika Hrvatska pruža susjednim zemljama te posebno izdvojio da je europska perspektiva najbolji način za stabilizaciju prostora jugoistočne Europe.

Izrazio je uvjerenost Vlade Republike Hrvatske da će se pronaći pozitivno rješenje otvorenih pitanja između Republike Srbije i Republike Kosovo, pozdravio rezoluciju koja je usvojena u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i dodao kako sada očekuje provedbu postignutih dogovora.

Glede situacije u Bosni i Hercegovini, ministar Jandroković izrazio je nadu da će predstojeći izbori donijeti pozitivan razvoj događaja, kako bi se moglo započeti s ustavnim reformama i kako bi Bosna i Hercegovina postala funkcionalna, stabilna i jedinstvena država triju ravnopravnih naroda". Kao dodatni doprinos stabilizaciji regije jugoistočne Europe, ministar Jandroković ocijenio je iznalaženje kompromisnog rješenja oko imena između Republike Makedonije i Helenske Republike te izrazio potporu navedenom procesu.

Ministar Jandroković je u izlaganju govorio i o odnosima Republike Hrvatske sa strateškim partnerima u svijetu te naglasio kako će Europska unija, ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo, dobiti dodatnu vrijednost kroz odnose koje Hrvatska njeguje s izvaneuropskim državama. Obavijestio je svoje europske kolege o ovotjednoj posjeti Republici Koreji i Japanu te podsjetio na stanje bilateralnih odnosa Republike Hrvatske s Narodnom Republikom Kinom i sa zemljama Južne Amerike.



Priopćenja