Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković održao je izlaganje na Hrvatsko-japanskom gospodarskom forumu

U uvodnom dijelu izlaganja ministar je iskazao zadovoljstvo ostvarenjem ideje susreta japanskih i hrvatskih poduzetnika u cilju njihovog približavanja, te istraživanja gospodarskih potencijala kako bi se unaprijedila trgovinska razmjena među zemljama

U uvodnom dijelu izlaganja ministar je iskazao zadovoljstvo ostvarenjem ideje susreta japanskih i hrvatskih poduzetnika u cilju njihovog približavanja, te istraživanja gospodarskih potencijala kako bi se unaprijedila trgovinska razmjena među zemljama.

Japan može služiti kao odličan primjer ostvarenja ciljeva kroz održavanje vizije i upornosti, kreativnosti i vještina, te ustrajan rad, kazao je ministar. Prikazujući put u gospodarskom i političkom smislu koji je Hrvatska prošla od osamostaljenja do danas, ministar se osvrnuo na mjere koje se provode s namjerom jačanja gospodarskog razvoja zemlje, posebice naglasivši sektore usluga i turizma kao područja u kojima su ostvareni pozitivni rezultati. O tome rječito govori podatak da je 2009. godine Republiku Hrvatsku posjetilo 166 tisuća japanskih turista, što je brojka koja nas približava broju japanskih turista koji posjećuju Italiju i Španjolsku.

Iz hrvatske perspektive, nastavio je ministar Jandroković, partnerstvo hrvatskih i japanskih tvrtki može doprinijeti intenziviranju razmjene znanja i tehnologija te zajedničkih ulaganja. Imajući na umu Japan kao jednog od najvećih korisnika pomorskog transporta u svijetu, ministar Jandroković istaknuo je hrvatske luke kao izlaz prema tržištima središnje Europe, naglasivši usto i modernu cestovnu infrastrukturu. U vidu japanskih ulaganja u Hrvatsku, područja poput automobilske industrije, ribarstva, proizvodnje organske hrane, mogu biti od interesa za japanske tvrtke, kazao je ministar Jandroković.

Na forumu koji je okupio 70-ak japanskih gospodarstvenika sudjelovali su i Dunja Konjevod, potpredsjednica za međunarodnu suradnju Hrvatske gospodarske komore, Leo Begović, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, Nikola Mikić, glavni direktor Estare Culto, Darko Radišić, potpredsjednik uprave Kraša i Miroslav Bezmalinović, glavni direktor Sardine.



Priopćenja