Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković održao je u Japanskom novinarskom klubu, izlaganje o odrednicama hrvatske vanjske politike

Ministar je u uvodnom dijelu izlaganja ocijenio bilateralne odnose Republike Hrvatske i Japana vrlo dobrima, izdvojivši parlamentarnu suradnju kao naročito razvijenu

Ministar je u uvodnom dijelu izlaganja ocijenio bilateralne odnose Republike Hrvatske i Japana vrlo dobrima, izdvojivši parlamentarnu suradnju kao naročito razvijenu. Istaknuo je kako Republika Hrvatska osobito cijeni veliki dopirnos Japana poslijeratnom razvoju Hrvatske kroz razvojne programe i pomoć u razminiranju.

Ministar Jandroković je najveći dio svojeg izlaganja pred četrdesetak vodećih novinara Japana posvetio predstavljanju glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske od stjecanja nezavisnosti – punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Izrazio je uvjerenost kako su se dugogodišnji napori Republike Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u tim zajednicama već isplatili, te kako nakon primanja u članstvo NATO-a 2009. godine, Hrvatska u skoroj budućnosti očekuje postati i 28. članica Europske unije.

Ministar Jandroković ocijenio je, analizirajući aktualnu političku situaciju na jugoistoku Europe, kako će ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije odaslati pozitivan signal zemljama u regiji.

Temeljne sastavnice vanjske politike Republike Hrvatske su očuvanje i jačanje mira i razumijevanja među državama i narodima, nastavio je ministar Jandroković, te konstatirao kako se to odnosi na Republici Hrvatskoj susjedne zemlje, ali i na vanjskopolitičke aktivnosti diljem međunarodne zajednice.

Kao potvrda provedbi spomenutih temeljnih sastavnica vanjske politike, ministar Jandroković ocijenio je prisustvo hrvatskog kontingenta u misiji ISAF u Islamskoj Republici Afganistan. Cilj hrvatske misije je jačanje sigurnosne situacije u zemlji, podrška uspostavi afganistanskih vojnih snaga te obnova zemlje, dodao je. Osim u Afganistanu, Republika Hrvatska je prisutna u 13 međunarodnih mirovnih misija diljem svijeta pod okriljem NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda.

Kao vrlo važan aspekt hrvatske vanjske politike ministar je označio jačanje hrvatskog gospodarstva promoviranjem vlastitih gospodarskih kapaciteta, te u isto vrijeme i privlačenjem stranog kapitala investiranju u Republiku Hrvatsku.

Pitanja novinara bila su usmjerena na stanje u regiji te hrvatsko viđenje aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. I ovom prigodom ministar Jandroković je ponovio kako je euroatlanska perspektiva najbolje jamstvo mira i stabilnosti tih zemalja te kako će Republika Hrvatska i sutra, kada bude punopravna članica Europske unije, prenošenjem vlastitih iskustava nastaviti pomagati zemlje regije na njihovom putu i približavanju NATO-u i Europskoj uniji.

Bilo je riječi i o uzrocima raspada bivše Jugoslavije, odgovornosti za rat te radu Međunarodnog suda za ratne zločine. Tezi kako je na području Republike Hrvatske bio građanski rat ministar Jandroković suprotstavio je niz podataka i činjenica koje su okupljenim novinarima jasno pokazale kako je to bila isključivo agresija Srbije pod režimom Slobodana Miloševića na Republiku Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i naposljetku i na Kosovo zbog čega je bila u višegodišnjoj međunarodnoj izolaciji.

Odgovarajući na pitanja o gospodarskoj perspektivi i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku, ministar Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska otvorena inozemnim ulagačima te da ima izuzetno povoljan geografski položaj zbog najkraće veze sa zemljama srednje i istočne Europe. Zbog toga je pojačano zanimanje inozemnih ulagača iz Dalekog istoka, osobito za hrvatske luke preko kojih bi tvrtke iz tog dijela svijeta izvozile svoje proizvode.



Priopćenja