Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se sa svojim domaćinom, ministrom vanjskih poslova Japana Katsuyaom Okadom

Sugovornici su obostrano izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Jandrokovića koji pruža priliku razmijeniti stajališta dviju država o brojnim temama s dnevnog reda bilateralnih odnosa, ali i o aktualnim pitanjima od značaja za međunarodnu zajednicu

Sugovornici su obostrano izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Jandrokovića koji pruža priliku razmijeniti stajališta dviju država o brojnim temama s dnevnog reda bilateralnih odnosa, ali i o aktualnim pitanjima od značaja za međunarodnu zajednicu.

Ministri su se složili kako će ovaj posjet potaknuti na daljni razvoj ionako vrlo dobrih i prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Japana. Također su konstatirali kako su se odnosi dviju država unazad 18 godina, od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi, postojano razvijali te kako danas postoji razvijena suradnja na brojnim područjima, no i prostor za daljnji napredak.

Naglasili su kako redovan politički dijalog na razini dvaju ministarstava vanjskih poslova u značajnoj mjeri doprinosi izgradnji tješnjih odnosa Hrvatske i Japana i kvalitenijem međusobnom razumijevanju. Obostrano je izražena želja za intenziviranjem posjeta visokih dužnosnika obiju zemalja te je tom prilikom ministar Jandroković pozvao u uzvratni posjet Hrvatskoj ministra Okadu.

Ministar Jandroković rekao je kako posebno očekuje jačanje gospodarske suradnje te izrazio nadu kako će njegove dvije prezentacije gospodarskih potencijala Republike Hrvatske tijekom boravka u Japanu približiti japanskim investitorima hrvatsko tržište. Predstavio je potencijalno interesantne infrastrukturne projekte u Hrvatskoj te mogućnosti i prednosti korištenja hrvatskih jadranskih luka. Podatak o redovitom godišnjem porastu broja posjeta japanskih turista Republici Hrvatskoj, ministri su ocijenili vrlo dobrim temeljem za daljnji razvoj turističkih veza dviju zemalja. S tim u svezi, dogovoreno je da se potpišu sporazumi o zračnom prometu i suradnji na području turizma.

Bilo je riječi i o znanstveno-kulturnoj te suradnji gradova i regija dviju država. Ministar Jandroković se posebno zahvalio na dugogodišnjoj pomoći koju Japan pruža Hrvatskoj kroz razvojne programe i programe razminiranja.

Ministri su raspravili i multilateralnu suradnju dviju država, osobito unutar Ujedinjenih naroda, gdje su dvije države tijekom nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti 2009. godine vrlo tijesno surađivale. Također su razmijenili iskustva o sudjelovanju Hrvatske i Japana u okvirima misije ISAF u Islamskoj Republici Afganistan.

Sugovornici su iznijeli stajališta dviju država i o pitanjima međunarodnih odnosa, poput neširenja oružja za masovno uništenje, klimatskih promjena i održivog razvoja, reforme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ministar Jandroković detaljno je upoznao svojeg kolegu i s aktualnostima hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom te političkom situacijom na jugoistoku Europe.



Priopćenja