Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Nakon sastanka s predsjednikom hrvatsko-korejske skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Republike Koreje Kwon Sun-Taikom, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se u Seoulu, u ponedjeljak, 6. rujna 2010. godine, s p

Ministar Jandroković pohvalio je dobru međuparlamentarnu suradnju, čemu u prilog ide i nedavni službeni posjet Predsjednika parlamenta Republike Koreje Eui Hwa-Chunga Republici Hrvatskoj potkraj kolovoza ove godine

Ministar Jandroković pohvalio je dobru međuparlamentarnu suradnju, čemu u prilog ide i nedavni službeni posjet Predsjednika parlamenta Republike Koreje Eui Hwa-Chunga Republici Hrvatskoj potkraj kolovoza ove godine. Zahvalivši se na gostoprimstvu, istaknuo je kako prvi put boravi u Koreji i kako je ugodno iznenađen napretkom i razvojem Koreje, te osobito otvorenošću i susretljivošću korejskog naroda.

Analizirajući gospodarsku suradnju, ministar Jandroković i predsjednik Odbora Nam naglasili su potrebu intenziviranja iste, posebice u svjetlu budućeg ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. S tim u svezi istaknuta je mogućnost korištenja kapaciteta luke Rijeka za ulazak korejskih tvrtki na europsko tržište, ali i mogućnost ulaganja u prometnu infrastrukturu i turističku djelatnost.

Dotaknuvši se područja turizma, ministar Jandroković podsjetio je kako je već u prvih šest mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani povećan broj korejskih turista za 75 posto. Daljnje povećanje broja korejskih turista pospješit će zasigurno i najavljeni prvi direktan čarter let iz Seoula za Republiku Hrvatsku, planiran za 18. rujna.

Ministar Jandroković i predsjednik Nam razmijenili su mišljenja o političkoj situaciji na korejskom poluotoku, kao i situaciju u jugoistočnoj Europi. Bilo je riječi i o multilateralnoj suradnji te iskustvima u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Tijekom sutrašnjeg dana, 7. rujna, ministar će se sastati s predsjednikom Sveučilišta za strane studije Hankook Park Chaulom, a studentima toga Sveučilišta održati predavanje na temu „Pozicija Hrvatske u svijetu danas“.



Priopćenja