Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu s kongresmenom Williamom Delahuntom

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što nakon dvije godine Republika Hrvatska ponovno ugošćuje delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što nakon dvije godine Republika Hrvatska ponovno ugošćuje delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Ocijenio je odnose između dviju država i na bilateralnom i na multilateralnom planu odličnima te se zahvalio američkoj strani na konstruktivnoj pomoći tijekom pregovora Republike Hrvatske za članstvo u NATO-u. Dodao je da Republika Hrvatska cijeni potporu Sjedinjenih Američkih Država i u procesu hrvatskih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji kao i angažman pri jačanju suradnje u regiji jugoistočne Europe.

Kongresmeni su čestitali Republici Hrvatskoj na sveukupnom društvenom razvoju u vrlo kratkom vremenskom razdoblju od stjecanja međunarodne nezavisnosti.

Obje strane složile su se kako je potrebno intenzivirati gospodarsku suradnju. Ministar Jandroković založio se za povezivanje gospodarstvenika te nadležnih ministarstava Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Istaknuo je i kako je Hrvatska otvorena za američke investicije.

Bilo je riječi i o suradnji dviju država unutar NATO-a, osobito u misiji ISAF u Islamskoj Republici Afganistan.

Ministar Jandroković je kongresnike upoznao s aktualnostima hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom.

Izrazio je i zadovoljstvo ponovnim jačanjem angažmana Sjedinjenih Američkih Država na jugoistoku Europe te kongresnike upoznao s hrvatskim stavovima o trenutnoj političko-sigurnosnoj situaciji u državama regije. Tom prigodom je istaknuo kako će Republika Hrvatska i ubuduće pružati pomoć zemljama regije na njihovom putu prema članstvu u euro-atlantskim integracijama.



Priopćenja