Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatski centar za razminiranje u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija i nevladinom udrugom „Mine Aid“, obilježilo je u nedjelju, 1. kolovoza 2010. godine u Zagrebu, stupanje na snagu „Konvencije o kazetnom streljivu“.

Republika Hrvatska je 3. prosinca 2008. godine potpisala Konvenciju o kazetnom streljivu u Oslu, a dana 17. kolovoza 2009. istu je i ratificirala

Republika Hrvatska je 3. prosinca 2008. godine potpisala Konvenciju o kazetnom streljivu u Oslu, a dana 17. kolovoza 2009. istu je i ratificirala. Stupanjem na snagu „Konvencije o kazetnom streljivu“ zabranjuje se korištenje, proizvodnja, prijenos i skladištenje kazetnog streljiva. Također, zemlje potpisnice dužne su: uništiti uskladišteno kasetno streljivo u roku od osam godina, identificirati i očistiti kontaminirana područja u roku od deset godina, osigurati odgovarajuću podršku ugroženim zajednicama i stradalnicima s ciljem njihova uključivanja u društvo i uživanja temeljnih ljudskih prava.

Udruga „Mine Aid“ je kao članica International Campaign to Ban Landmines (ICBL) i Cluster Munition Coalition (CMC) aktivno sudjelovala u kampanji za zabranu kazetnog streljiva i usko surađivala s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija nastojeći širiti svijest o opasnosti i razornim posljedicama ovog nehumanog oružja te važnosti pristupanja Konvenciji. Cijeli proces izrade teksta Konvencije, njenog potpisivanja i ratificiranja rezultat je intenzivnog i sinergijskog rada vladinih i nevladinih organizacija diljem svijeta.

Tijekom Domovinskog rata zabilježeno je preko 200 stradalih osoba od kazetnih bombi, od kojih 80% čine civilne osobe, dok još uvijek postoji oko 3910m2 teritorija Republike Hrvatske zagađenih kazetnim streljivom. Upravo zbog toga, višestruka je važnost i snaga ove Konvencije koja na vrlo konkretan način regulira prava stradalnika i obveze država.



Priopćenja