Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 351/2010

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što je dosadašnja uspješna suradnja između dviju institucija formalizirana i današnjim

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što je dosadašnja uspješna suradnja između dviju institucija formalizirana i današnjim potpisivanjem Memoranduma o suradnji, a što ima za cilj povećanje hrvatskog izvoza u inozemstvo te stranih ulaganja u Republiku Hrvatsku. Podsjetio je pritom kako je potpisivanje Memoranduma o suradnji i jedna od mjera programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske.

Istaknuvši važnost gospodarske diplomacije, sve prisutnije u današnjem vremenu, ministar Jandroković kazao je kako će poseban naglasak biti stavljen na kvalitetnije i učinkovitije korištenje resursa svih institucija u Republici Hrvatskoj koje se njome bave. Memorandumom se otvara i mogućnost zajedničkog korištenja prostora diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Hrvatske i predstavništava Hrvatske gospodarske komore u svijetu, čime će se smanjiti i troškovi djelovanja uključenih institucija.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević također je pozdravio tu mogućnost, istaknuvši kako je to odlična prilika da Hrvatska bude gospodarski zastupljena na što više točaka na inozemnim tržištima. Ministar Jandroković spomenuo je i novu inicijativu Ministarstva vezanu uz unaprjeđenje efikasnosti gospodarske diplomacije, kojom će se u najskorije vrijeme kao novi, glavni akteri u operativnom radu i pomoći hrvatskim tvrtkama inozemstvu, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima ustrojiti komercijalni atašei.

Sukladno danas potpisanom Memorandumu, HGK će također sudjelovati u programu stručne pripreme komercijalnih atašea i gospodarskih savjetnika Ministarstva prije njihovog odlaska na mandat u diplomatske misije i konzularne urede Republike Hrvatske u inozemstvu.

Priopćenja