Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske, u utorak, 20. srpnja 2010. godine, u Kabulu, na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu.

Ministar Jandroković zahvalio je afganistanskoj Vladi na organizaciji ove Konferencije, ocijenivši ju odličnom prilikom za konstruktivne dogovore o zajedničkim nastojanjima za budućnost Afganistana

Ministar Jandroković zahvalio je afganistanskoj Vladi na organizaciji ove Konferencije, ocijenivši ju odličnom prilikom za konstruktivne dogovore o zajedničkim nastojanjima za budućnost Afganistana. Istaknuo je kako, u trenutku razvoja „Kabulskog procesa“, ona potvrđuje privrženost međunarodne zajednice naporima koje afganistanska Vlada poduzima u cilju daljnjeg jačanja samostalnog vođenja u područjima sigurnosti, upravljanja i razvoja.

Kao jedan od ključnih elemenata procesa povećanog afganistanskog angažmana istaknuo je prijenos odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage sigurnosti. Kazao je pritom kako i Hrvatska smatra da je to najbolji način za ubrzanje napretka u sigurnosnom području i pridaje tome veliki značaj. Nadalje, podsjetio je kako hrvatske snage od ranih početaka sudjeluju u misiji ISAF te će nastaviti i ubuduće davati svoj doprinos kroz obuku afganistanskih snaga sigurnosti. U tom smislu, naglasio je kako će gotovo polovica hrvatskog kontingenta, koji će biti raspoređen u Afganistanu krajem ljeta, biti uključena u obuku afganistanske vojske i policije. Također je kazao kako Hrvatska planira sa susjednim zemljama oformiti nove timove instruktora koji bi obučavali afganistanske snage sigurnosti.

Ministar Jandroković pozdravio je nastojanja afganistanske Vlade za ubrzanjem potrebnih reformi koje će voditi dugoročnom gospodarskom rastu i razvoju Afganistana te dobrobiti afganistanskog naroda. Istaknuo je pritom značaj pokretanja gospodarskih projekata za svakodnevni život afganistanskog naroda, posebice onih na lokalnoj razini. Napomenuo je, kako je prema hrvatskim iskustvima s takvim projektima, pristup prema lokalnim zajednicama ključan, jer ne samo da poboljšava socijalne uvjete stanovništva i otvara im nove mogućnosti, nego šalje i snažnu poruku narodu Afganistana da Vlada radi za njegovo dobro.

Vlada Islamske Republike Afganistan, kao domaćin konferencije, i uz suorganizaciju Ujedinjenih naroda, po prvi je puta u Kabulu okupila preko 70 izaslanstava partnerskih država, međunarodnih i regionalnih organizacija te financijskih institucija, u cilju razmatranja daljnjih zajedničkih aktivnosti afganistanske vlade i međunarodne zajednice glede budućnosti te srednjoazijske zemlje. Konferenciju su otvorili predsjednik Afganistana Hamid Karzai te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Vlada Afganistana predstavila je svoje planove za ubrzanje reformskih procesa u području sigurnosti, upravljanja i razvoja, a koje su predstavnici međunarodne zajednice tom prilikom i podržali. Nadalje, u tijeku rasprave sudionici su poseban naglasak stavili na potrebu održive, dosljedne i koherentne potpore izgradnji afganistanskih nacionalnih kapaciteta na državnoj i lokalnoj razini. U tom kontekstu partnerske zemlje su potvrdile svoju predanost nastavku usklađivanja donatorskih programa s afganistanskim nacionalnim prioritetima, koji bi trebali biti ostvarivi i vjerodostojni.

Kabulska konferencija jedna je od ključnih točaka tzv. „Kabulskog procesa“ - potpune tranzicije na afganistansko vodstvo u području sigurnosti te gospodarskog odnosno sveobuhvatnog društvenog razvitka Afganistana. Koncepcijski se temelji na prijašnjem angažmanu i doprinosu međunarodne zajednice - između ostalog i ovogodišnje Londonske konferencije - kao i dosadašnjim postignućima afganistanske vlade.



Priopćenja