Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. sc. Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na Gospodarskom i financijskom forumu za Mediteran koji se 12. i 13. srpnja 2010. godine održao u Milanu

Forum su organizirali Gospodarska komora Milana, regija Lombardija i Ministarstvo vanjskih poslova Italije

Forum su organizirali Gospodarska komora Milana, regija Lombardija i Ministarstvo vanjskih poslova Italije. Na Forumu, na kojem je bilo preko 1400 sudionika iz brojnih sredozemnih država, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore i Agencije za promociju izvoza i ulaganja, te hrvatski gospodarstvenici. Na svečanom otvaranju govorio je predsjednik Vlade Italije Silvio Berlusconi.

U završnom panelu kojeg je vodio talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, državni tajnik Plenković održao je izlaganje o mediteranskoj orijentaciji Republike Hrvatske. Naglasivši važnost Unije za Mediteran, koja upravo danas bilježi drugu obljetnicu osnivačkog Sastanka na vrhu u Parizu, podsjetio je na punu uključenost svih jadranskih država u šire okvire institucionalne suradnje na Mediteranu. Pritom je govorio o hrvatskim prioritetima u okviru Unije za Mediteran, posebice u okviru političkog dijaloga, ekonomskih odnosa, kulturne i znanstvene suradnje, civilnog društva, te projekata vezanih za pomorski promet, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije. Istaknuo je i važnu ulogu malog i srednjeg poduzetništva kao bitne sastavnice ukupne gospodarske suradnje na Sredozemlju.

Državni tajnik Plenković podsjetio je i na 10. godišnjicu Jadransko-jonske inicijative koja je omogućila razvijanje tješnje suradnje između zemalja sudionica.

Također je govorio o ambicijama Republike Hrvatske da dovrši pregovore u sljedećim mjesecima te potpiše Pristupni ugovor s Europskom unijom za vrijeme mađarskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine.

Na kraju, izrazivši zadovoljstvo postignućima Unije za Mediteran, izrazio je i nadu da će sastanak na vrhu, koji će se održati ove jeseni u Barceloni, dati novi poticaj za realizaciju konkretnih projekata.



Priopćenja