Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se u subotu, 10. srpnja 2010. godine, na marginama Croatia Summita u Dubrovniku, s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom

Sugovornicu su razmotrili aktualnu unutarnjopolitičku situaciju u Bosni i Hercegovini

Sugovornicu su razmotrili aktualnu unutarnjopolitičku situaciju u Bosni i Hercegovini. Bilo je riječi o predizbornoj atmosferi te postizbornim očekivanjima, pri čemu su izrazili želju da Bosna i Hercegovina, poslije izbora, krene u smjeru općeg društvenog razvoja. Naglasili su i kako je od izuzetne važnosti daljnja aktivna zainteresiranost europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država za razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

Visoki povjerenik Inzko posebno se zahvalio ministru Jandrokoviću na jasnoj i otvorenoj potpori Republike Hrvatske tijekom procesa primanja Bosne i Hercegovine u Akcijski plan za članstvo NATO-a. Raspravili su i konkretne aktivnosti bosanskohercegovačke strane usmjerene prema daljnjem približavanju članstvu u NATO-u.

Ministar Jandroković ocijenio je odnose Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao partnerske i dobrosusjedske te istaknuo konstruktivni angažman najviših hrvatskih dužnosnika koji je razvidan i izvan granica regije, a koji će pridonijeti stabilizaciji Bosne i Hercegovine kao i procesu pomirenja u regiji.

Bilo je riječi i o aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe.

Visoko povjerenik Inzko istaknuo je odličnu organizaciju „Croatia Summita 2010.“ te vrlo konstruktivnu razinu razgovora svih sudionika.



Priopćenja