Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

PRIOPĆENJE 327/2010

Ministri su održali sastanak u funkciji supredsjedatelja Mješovitog hrvatsko– crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu i pritom razmotrili sve učinjeno od prethodnog sastanka održanog u siječnju prošle godine. Također su dogovorili nastavak rada Povjerenstva te održavanje njegove sljedeće, druge formalne sjednice, na kojoj će dvije strane detaljnije analizirati predložene tekstove Posebnog sporazuma s kojim bi dvije države spor uputile pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska postizanje dogovora i potpisivanje Posebnog sporazuma smatra važnim, jer će se time stvoriti uvjeti za određivanje granice na moru, u skladu s najvišim međunarodnim standardima mirnog rješavanja sporova. Ministri su se suglasili kako će se na taj način dodatno osigurati razvoj dobrosusjedskih odnosa te stvoriti temelji za daljnje razvijanje međusobnih odnosa. Osim toga, ocijenili su kako način na koji Hrvatska i Crna Gora rješavaju ovo pitanje, u europskom duhu dobrosusjedstva, može služiti kao primjer čitavoj regiji. Suglasili su se kako pitanje razgraničenja niti za Republiku Hrvatsku, niti za Crnu Goru ne predstavlja otvoreno pitanje.

Ministri su se također složili kako se ovo pitanje rješava bez pritisaka i vremenskih ogrančenja, a u svrhu što skorijeg pronalaska rješenja u interesu obje strane.

Poručivši kako Republika Hrvatska čvrsto podržava Crnu Goru na njenom putu euroatlantskih integracija, ministar Jandroković ponovio je spremnost na prenošenje hrvatskih znanja i iskustava iz ovih procesa. Na sastanku je također obostrano dana potpora procesima euroatlantskih integracija svih zemalja regije, s uvjerenjem kako je njihovo članstvo u Europskoj uniji i NATO-u jamstvo dugoročne stabilnosti u regiji te cijeloj Europi.

Priopćenja