Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske održane su 1. srpnja 2010. konzultacije s izaslanstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije na temu međunarodne i regionalne sigurnosti

S hrvatske strane domaćin konzultacijama bio je ravnatelj Uprave za multilateralne poslove dr. sc. Mario Nobilo, dok je srbijansko izaslanstvo predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova za sigurnosnu politiku g. Zoran Vujić

Konzultacije su obuhvatile širok raspon tema, među kojima se detaljnije raspravljalo o aktivnostima Hrvatske kao članice NATO-a, napretku zemalja Jugoistočne Europe prema članstvu u Savezu, hrvatskom sudjelovanju u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU te mehanizmima kontrole naoružanja.

Nadalje, srbijanska strana upoznata je i s hrvatskim iskustvima u međunarodnim mirovnim misijama, stečenima kroz velik broj misija u kojima Republika Hrvatska aktivno sudjeluje (trenutno 14), doprinoseći jačanju mira i sigurnosti u svijetu. U tome kontekstu, sugovornici su se posebno osvrnuli na angažman Republike Hrvatske u okviru operacije ISAF u Afganistanu.

Srbijanska je strana prenijela svoje viđenje sudjelovanja u programu Partnerstva za mir NATO-a te se osvrnula na pojedine teme europske sigurnosti o kojima se ovih dana vodi rasprava u OESS-u.

Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović također je primio izaslanstvo srbijanskog ministarstva vanjskih poslova. Državni tajnik Božinović informirao je sugovornike o svome posjetu Sjedinjenim Državama i održanim političkim konzultacijama, tijekom kojih se prvenstveno raspravljalo o vanjskopolitičkim pitanjima i sigurnosnim procesima koji bi trebali pridonijeti daljnjoj stabilizaciji Jugoistočne Europe.

Osvrnuvši se na nedavno potpisane ugovore o suradnji ministarstava obrane i pravosuđa Republike Hrvatske i Republike Srbije, istaknuo je kako je to još jedna potvrda sve bolje suradnje dviju zemljama na području sigurnosti. Hrvatska, zaključio je državni tajnik Božinović, želi što intenzivniju suradnju po pitanju sigurnosti među svim zemljama regije.

Srbijansko izaslanstvo održalo je razgovore i u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.



Priopćenja