Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. Davor Božinović održao je niz bilateralnih sastanaka s visokim dužnosnicima SAD-a.

Državni tajnik Božinović rekao je da će Republika Hrvatska, kao članica NATO-a i kandidatkinja za Europsku uniju, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i nada se uskoro završiti pregovore, nastaviti prenositi svoja pregovaračka iskustva zemljama jugoistočne Europe

Državni tajnik Božinović rekao je da će Republika Hrvatska, kao članica NATO-a i kandidatkinja za Europsku uniju, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i nada se uskoro završiti pregovore, nastaviti prenositi svoja pregovaračka iskustva zemljama jugoistočne Europe. Dodao je kako je stabilnost regije jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike i stoga se Hrvatska snažno zalaže za nastavak procesa euroatlantskih integracija.

Pomoćnik državne tajnice Gordon čestitao je Hrvatskoj na velikom uspjehu u pregovorima s Europskom unijom te istaknuo da će se Sjedinjene Američke Države nastaviti snažno zalagati za širenje NATO-a i Europske unije na jugoistok Europe. Zahvalio je Hrvatskoj na konstruktivnoj ulozi i naporima koje poduzima kako bi regija bila sigurnija i stabilnija.

Pomoćnik ministra obrane Vershbow i zamjenik posebnog predstavnika za Islamsku Republiku Afganistan i Islamsku Republiku Pakistan Feldman rekli su da izuzetno cijene doprinos hrvatskih vojnika u Afganistanu, tim više što je Republika Hrvatska od primatelja međunarodnih mirovnih misija u vrlo kratkom vremenu postala važan doprinositelj svjetskoj sigurnosti.

Državni tajnik Božinović zahvalio je na značajnoj vojnoj pomoći koju SAD pružaju Hrvatskoj, te ponovio kako uspjeh saveznika u Afganistanu ostaje na vrhu hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta.



Priopćenja