Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović održao je 29. lipnja 2010. godine u Washingtonu niz bilateralnih sastanaka s visokim dužnosnicima SAD-a.

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović sastao se 29. lipnja 2010. godine u Washingtonu s pomoćnikom državne tajnice Hillary Clinton za bliskoistočna pitanja Jeffreyem D. Feltmanom

Državni tajnik Božinović rekao je da Hrvatska s velikim zanimanjem prati zbivanja na Bliskom istoku, te je izvijestio pomoćnika državne tajnice Feltmana o svojim nedavnim razgovorima u Izraelu i Palestinskoj samoupravi, kao i općenito o dobrim i bliskim odnosima Republike Hrvatske i Izraela, koji su potvrđeni tijekom nedavnog posjeta ministra Jandrokovića Izraelu. Hrvatska će se uskoro i kao članica Europske unije snažno zalagati za nastavak bliskoistočnih mirovnih pregovora. Feltman je iznio američke poglede na tijek bliskoistočnog mirovnog procesa te zamolio Hrvatsku da i ona u svojim kontaktima s dvjema stranama prenese poruke podrške mirovnom procesu. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o najnovijim sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Europske unije za Iran.

Kongresnik Delahunt čestitao je Hrvatskoj na ostvarenom napretku u pregovorima s Europskom unijom, kao i na pozitivnim porukama koje odašilje u regiji jugoistočne Europe i bliskoj suradnji s državama regije. Izrazio je želju da vrlo skoro posjeti Republiku Hrvatsku.

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost istaknuli su ulogu Republike Hrvatske kao najbolje pozicionirane države za poticanje procesa euroatlantskih integracija u regiji, budući da je Republika Hrvatska zemlja koja kao susjed dobro poznaje regiju i ima jedinstveno iskustvo pristupnih pregovora. Obostrano je ustanovljeno postojanje bitnih pitanja kojima Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska mogu pristupiti zajednički. Pritom bi fokus trebao biti na Bosni i Hercegovini gdje bi se međunarodna zajednica naročito nakon listopadskih izbora trebala snažno angažirati. Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražili su mišljenje Republike Hrvatske o načinu jačanja institucija u Bosni i Hercegovini kako bi se pokrenuo, odnosno ubrzao proces euroatlantskih integracija.

Zamjenik pomoćnika ministra obrane Sedney, koji je bio šef Misije SAD-a u Afganistanu kada su prvi hrvatski vojnici počeli djelovati u sklopu ISAF-a, zahvalio je Republici Hrvatskoj na značajnom doprinosu stabilizacije Afganistana i dodao kako su hrvatski vojnici među najboljim saveznicama u Afganistanu. Državni tajnik Božinović je rekao da je hrvatska javnost ponosna na ulogu hrvatskih vojnika u ISAF-u, čiji su glavni napori uloženi u obučavanje afganistanskih snaga sigurnosti. Budući da je to dugoročno jedino održivo rješenje, Hrvatska se svojim angažmanom svrstava u vrh zemalja koje pridonose željenom cilju. Državni tajnik Božinović i zamjenik pomoćnika ministra obrane Sedney razgovarali su o situaciji u Afganistanu nastaloj nakon smjene na vrhu ISAF-a te su obostrano zaključili da je general Petreus najbolji izbor s obzirom na njegovo bogato iskustvo i dosadašnje zavidne rezultate.



Priopćenja