Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 303/2010

Europski forum Wachau održava se jedanput godišnje u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije i Pokrajinske Vlade Donje Austrije

Europski forum Wachau održava se jedanput godišnje u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije i Pokrajinske Vlade Donje Austrije. Sudionici Foruma su visoki dužnosnici i ministri te uglednici iz javnog i političkog života iz zemalja članica Europske unije i kandidata za članstvo u Uniji.

Ministar Jandroković zahvalio se na ukazanoj prilici sudjelovanja na Forumu, te uputio zahvalu Republici Austriji i ministru vanjskih poslova Michaelu Spindeleggeru na potpori koju pružaju Republici Hrvatskoj u ostvarenju njezinog glavnog vanjskopolitičkog cilja - pristupa u članstvo Europske unije.

U svom govoru ministar Jandroković izložio je stajališta Republike Hrvatske o razvoju Strategije Europske unije za dunavsku regiju. Podsjetio je pritom na prošlogodišnju konferenciju Radne zajednice podunavskih regija i Dunavski forum 2009. u Linzu, na kojima je Republika Hrvatska dala svoju punu podršku razvoju Strategije Europske unije za dunavsku regiju. Tada je također jasno iznijela i svoj stav da je jedini uspješan pristup formiranju takve makroregije uključivanje svih zemalja dunavskog sliva u Strategiju, neovisno o njihovom članstvu u Europskoj uniji.

Napomenuvši kako Republika Hrvatska ovu Strategiju smatra još jednom dimenzijom za jačanje suradnje među susjednim zemljama, kao i dodatnom platfomom za promicanje regionalnog partnerstva na zajedničkom europskom putu, ministar Jandroković izložio je prioritetne točke hrvatskog sudjelovanja u radu dunavske regije. To su izgradnja i rekonstrukcija cestovne i željezničke infrastrukture, kao dijela šire europske prometne mreže, te oživljavanje hrvatskih plovnih putova. Realizacijom navedenih projekata, ocijenio je ministar Jandroković, Republika Hrvatska postala bi, na opću korist, bitna poveznica između zemalja srednje Europe i luka na Jadranskom moru.

Republika Hrvatska zainteresirana je i za razvoj turističkih sadržaja u regiji i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. U postizanju svih navedenih ciljeva Republike Hrvatske, ali i ukupnih unutar regije, ministar Jandroković posebno je naglasio pitanja zaštite okoliša.

Istaknuvši kako je postizanje ujednačenog životnog standarda bit regionalne politike Europske unije, kao jednu od najvažnijih zadaća u tom smjeru istaknuo je suradnju svih razina vlasti, od nadnacionalnih, nacionalnih do lokalnih. Takva usklađena suradnja utjecat će na ukupni gospodarski razvoj, u skladu sa Strategijom 2020. Europske unije, kazao je ministar Jandroković. Ocijenivši kako smo svjedoci razvoja nove paradigme suradnje država na europskom kontinentu, kao njezin uspješan primjer naveo je i Strategiju Europske unije za baltičku regiju. Podsjetio je i na ovotjedni summit SEECP-a u Istanbulu na kojem je još jednom potvrđena opredjeljenost prema regionalnoj suradnji. U cilju daljnjeg pozitivnog razvoja u regiji, na istanbulskom summitu naglašena je i važnost očuvanja perspektive članstva u Europskoj uniji za sve zemlje jugoistočne Europe po ispunjenju potrebnih preduvjeta i kriterija.

Na plenarnim sjednicama ovogodišnjeg Europskog foruma Wachau 2010 raspravljalo se o mogućnostima i izazovima za dunavsku regiju u okviru nove Europe, kao i oblikovanju tog područja u prosperitetnu, održivu i sigurnu makroregiju. U radnim grupama raspravljalo se pak o izazovima unutarnje i vanjske sigurnosti dunavske regije, mogućnostima i prednostima Strategije Europske unije za dunavsku regiju, gospodarskom, socijalnom i infrastrukturnom razvoju dunavske regije, kao i kulturnom i prirodnom okruženju regije.



Priopćenja