Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović razgovarao je u srijedu, 23. lipnja 2010. godine, u Londonu, s predsjedateljem Odbora za proširenje Europske unije Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Lordom Dubsom,

Državni tajnik Božinović pozvao je predstavnike Ujedinjene Kraljevine na blisku suradnju i razmjenu mišljenja po pitanju jačanja euroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Europe

Državni tajnik Božinović pozvao je predstavnike Ujedinjene Kraljevine na blisku suradnju i razmjenu mišljenja po pitanju jačanja euroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Europe. Iznio je hrvatsko viđenje izazova i mogućnosti napredovanja susjednih zemalja te ponovio predanost Republike Hrvatske nastavku prenošenja svojih iskustava svim zemljama regije.

Prva sljedeća prilika za to bit će predstojeći “Croatia Summit” koji će se 9. i 10. srpnja 2010. godine održati u Dubrovniku. Britanski sugovornici potvrdili su da će skupina istaknutih predstavnika Odbora za Europsku uniju i za proširenje sa zadovoljstvom sudjelovati na summitu.

Državni tajnik Božinović istaknuo je predanost Republike Hrvatske ispunjavanju svih postavljenih kriterija za ulazak u Europsku uniju, uključujući i one za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Svi britanski sugovornici izrazili su nedvojbenu podršku nastavku proširenja Europske unije i nadu da će Hrvatska vrlo brzo uspjeti završiti pristupne pregovore.

Državni tajnik Božinović je sa sugovornicima razmijenio mišljenje o situaciji u Islamskoj Republici Afganistanu koji je prvi vanjskopolitički prioritet Ujedinjene Kraljevine. Izvijestio je sugovornike o aktivnostima hrvatskog kontingenta u Afganistanu, čije povećanje je nedavno odobrio Hrvatski sabor.



Priopćenja