Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković održao je trilateralni sastanak s mvp-ima BiH Svenom Alkalajem i Turske Ahmetom Davutoğluom

Ministar Jandroković zahvalio je turskom kolegi Davutoğluu na organizaciji ovog trilateralnog sastanka, kao i na uspješnom predsjedavanju Republike Turske SEECP-om u proteklom razdoblju

Ministar Jandroković zahvalio je turskom kolegi Davutoğluu na organizaciji ovog trilateralnog sastanka, kao i na uspješnom predsjedavanju Republike Turske SEECP-om u proteklom razdoblju. Sugovornici su se složili kako su odnosi Republike Hrvatske, Republike Turske i Bosne i Hercegovine od strateškog značaja za čitavu jugoistočnu Europu. U tom smislu i današnji sastanak ocijenili su potvrdom nastavka dobre suradnje koje tri zemlje dijele u cilju postizanja prosperiteta u regiji, te pomoći i potpore Bosni i Hercegovini.

Kako bi trilateralna suradnja u budućnosti dodatno ojačala, ministar Jandroković predložio je osnivanje Radne skupine na čelu s državnim tajnicima i političkim direktorima koji bi razmatrali prijedloge zajedničkih projekata. U cilju unaprjeđenja međusobne gospodarske suradnje također je predložio organiziranje Gospodarskog foruma triju država kojem bi Hrvatska bila domaćin. Obje ove inicijative podržali su i ministri Alkalaj i Davutoğlu.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska, kao zemlja koja je najdalje napredovala u procesu euroatlantskih integracija, daje čvrstu potporu svojim susjedima na tom putu. Također je napomenuo kako je i ministarski sastanak o jugoistočnoj Europi, održan početkom ovog mjeseca u Sarajevu, potvrdio opredjeljenje Europske unije i međunarodne zajednice o perspektivi članstva svih zemalja regije u Uniji. Republika Hrvatska ima strateški interes u napretku Bosne i Hercegovine, a Hrvatska i Turska također dijele zajedničke interese i dobru volju da pomognu Bosni i Hercegovini u jačanju sigurnosne situacije što je preduvjet stabilnosti jugoistoka Europe, kazao je ministar Jandroković. Pozdravio je pritom preporuku Europske komisije o ukidanju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine i Albanije krajem ove godine.

Sugovornici su se osvrnuli i na jučerašnju zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj su potvrđeni dobrosusjedski intenzivni bilateralni odnosi, te postignuti dogovori u području prekogranične suradnje, izgradnje prometnih pravaca, pravosuđa i gospodarstva. Poseban naglasak dan je tehničkoj potpori Hrvatske Bosni i Hercegovini u području euroatlantskih integracija, u čemu su stručnjaci dviju zemalja već uspostavili suradnju vezanu uz prijenos znanja i iskustava iz hrvatskih pristupnih procesa.

Ministar Alkalaj zahvalio je na potpori koju Hrvatska i Turska daju Bosni i Hercegovini u njezinim nastojanjima za pristupanje u članstvo Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Ulogu Republike Hrvatske ocijenio je vrlo važnom za stabiliziranje situacije u Bosni i Hercegovini, ali i u čitavoj regiji, čemu pridonosi i putem pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Ministar Davutoğlu podržao je održavanje već tradicionalnih trilateralnih susreta ministara Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske, od kojih će se idući održati krajem ljeta u Sarajevu. Također je izrazio nadu u jačanje suradnje između triju zemalja u svim područjima od zajedničkog interesa.

Na sastanku se razgovaralo i o zajedničkim trilateralnim projektima u gradu Mostaru, ponajprije vezanima uz uređenje Glazbene škole i Gradske vijećnice, te razvijanje turističkih potencijala toga grada.

Ministar Jandroković također je ponovio mogućnost dolaska na ovogodišnji Croatia Summit turskog premijera Recepa Tayyipa Erdoğana ili ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoğlua.



Priopćenja