Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović i glavni pregovarač Republike Hrvatske s Europskom unijom Vladimir Drobnjak održali su u četvrtak, 17. lipnja 2010. godine, radne konzultacije s Martenom Kokkom, glavnim državnim tajnikom u Minis

Državni tajnik Božinović i glavni državni tajnik Kokk suglasili su se u ocjeni vrlo dobrih odnosa dviju zemalja, te su detaljno razmotrili daljnje mogućnosti širenja i unaprjeđenja bilateralne suradnje

Državni tajnik Božinović i glavni državni tajnik Kokk suglasili su se u ocjeni vrlo dobrih odnosa dviju zemalja, te su detaljno razmotrili daljnje mogućnosti širenja i unaprjeđenja bilateralne suradnje. Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak izvijestio je o trenutnoj situaciji, prioritetima ali i naporima koje hrvatska strana ulaže kako bi se, do kraja španjolskog predsjedanja Europskom unijom, otvorila preostala tri poglavlja. Istaknuo je pritom spremnost Hrvatske da dovrši cjelokupne pregovore do kraja ove godine.

Glavni državni tajnik Kokk naglasio je kako Estonija u potpunosti podupire pristupanje Hrvatske u članstvo Europske unije i njezin što brži napredak u pregovorima. Također je naglasio spremnost Estonije za razmjenom iskustava nakon pristupanja Hrvatske, s posebnim naglaskom na načine korištenja sredstava Europske unije.

Državni tajnici razmijenili su i stajališta o regiji jugoistočne Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Državni tajnik Božinović naglasio je pritom kako je zemljama jugoistočne Europe potrebno dati jasnu euroatlantsku perspektivu, a Hrvatska će im svojim iskustvom nastaviti pomagati na tom putu.

Sugovornici su se osvrnuli i na iskustva dviju zemalja kroz članstvo u NATO-u, pri čemu je državni tajnik Božinović izrazio želju da jugoistočna Europa ostane visoko prisutna na dnevnom redu Savezu. U tom svjetlu, Republika Hrvatska pozdravlja uvjetovanu odluku o uključivanju Bosne i Hercegovine u Akcijski plan za članstvo. Obje strane istaknule su i važnost usvajanja Novog strategijskog koncepta NATO-a, kojim se želi poboljšati sposobnost Saveza za suočavanje s izazovima 21. stoljeća.

U osvrtu na globalnu financijsku krizu, državni tajnik Božinović naglasio je kako je zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj i monetarnoj politici Hrvatska uspjela obuzdati njezine učinke. Također je podsjetio kako je tijekom prošle godine hrvatska Vlada konsolidirala javnu potrošnju, a ove godine donijela čitav niz mjera u cilju gospodarskog oporavka i razvoja.



Priopćenja