Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanici i otpravnici poslova Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije i Republike Makedonije u Republici Srbiji uručili su u četvrtak, 17. lipnja 2010. godine, Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije zajedničko pismo povod

U zajedničkom pismu pozdravljeno je održavanje, po prvi put nakon nekoliko godina, prvog dijela sastanka Zajedničke komisije za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, 21. svibnja ove godine, a na kojem su se izaslanstva zemalja sljednica dogovorila da će se drugi dio sastanka održati danas u Beogradu

U zajedničkom pismu pozdravljeno je održavanje, po prvi put nakon nekoliko godina, prvog dijela sastanka Zajedničke komisije za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, 21. svibnja ove godine, a na kojem su se izaslanstva zemalja sljednica dogovorila da će se drugi dio sastanka održati danas u Beogradu. Zbog otkazivanja dogovorenog sastanka, četiri zemlje sljednice bivše SFRJ, u zajedničkom pismu Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije izrazili su svoje iznenađenje i žaljenje.

U pismu se Republiku Srbiju podsjeća da je tijekom prvog dijela sastanka Zajedničke komisije usuglašena primopredaja po jedne nekretnine svakoj državi sljednici bivše SFRJ, a da je na drugom dijelu sastanka, predviđenom za 17. lipnja 2010. godine, trebao biti utvrđen vremenski okvir za predaju preostalih raspodijeljenih nekretnina.

Nadalje, navodi se da su voditelji izaslanstava Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije na sastanku 21. svibnja 2010. godine, srbijanskoj strani jasno iznijeli svoje stavove o tome da je Republika Srbija, od potpisivanja Zagrebačke rezolucije u prosincu 2006. godine, na raspolaganju imala dovoljno vremena za primopredaju objekata, odnosno za preseljenje diplomatsko-konzularnog osoblja Republike Srbije iz istih.

U tom smislu, u zajedničkom pismu iskazuje se očekivanje da će Republika Srbija konačnu primopredaju ukupno 44 objekata iz Zagrebačke rezolucije obaviti najkasnije do kraja lipnja 2011. godine.

Izražava se i želja da se nastavi s raspodjelom diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u ostalim zemljopisnim regijama te se u vezi s time od Republike Srbije očekuje predaja kopija pripadajuće dokumentacije za spomenuta predstavništva.

U pismu se izražava i nada da će rezultati rada stručnjaka, vezano uz popis umjetničkih djela koja se nalaze unutar bivših diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, biti integralni dio rezolucije koja će biti donesena po okončanju drugog dijela 14. sastanka kada se održi, a koji je bio dogovoren za današnji dan.

Završno, potpisnici zajedničkog pisma pozivaju Republiku Srbiju, kao jednu od zemalja sljednica bivše SFRJ, da se pridržava svojih obaveza te iskazuju očekivanje da će se drugi dio 14. sastanka Zajedničke komisije održati u što skorije vrijeme.



Priopćenja