Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je u srijedu, 16. lipnja 2010. godine, u Budimpešti, na sastanku političkih direktora zemalja članica NATO-a središnje i istočne Europe, kojem je nazočila i direktorica za sigurnost ame

Sudionici sastanka, koji je nastavak procesa započetog u Pragu pod predsjedavanjem američkog predsjednika Baracka Obame i na kojem je sudjelovala predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, razmijenili su mišljenja o jačanju europske sigurnosti, suradnji u okviru NATO-a i OESS te o novim globalnim sigurnosnim izazovima

Sudionici sastanka, koji je nastavak procesa započetog u Pragu pod predsjedavanjem američkog predsjednika Baracka Obame i na kojem je sudjelovala predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, razmijenili su mišljenja o jačanju europske sigurnosti, suradnji u okviru NATO-a i OESS te o novim globalnim sigurnosnim izazovima.

Državni tajnik Božinović poručio je kako transatlantsko partnerstvo, utjelovljeno u Sjevernoatlantskom savezu, ostaje ključ europske, ali i globalne sigurnosti. Načelo kolektivne obrane i sposobnost rješavanja novih sigurnosnih izazova diljem svijeta komplementarni su stupovi na kojima NATO počiva, kazao je državni tajnik Božinović i dodao kako očekuje da će to biti potvrđeno i novim strateškim konceptom NATO-a u čijem stvaranju Hrvatska aktivno sudjeluje.

Također je ocijenio OESS moćnim oruđem za očuvanje europske sigurnosti, istaknuvši kako se i ova organizacija mora prilagoditi novim sigurnosnim izazovima, prvenstveno jačajući svoju sposobnost sprječavanja kriznih situacija. Izrazio je nadu da će pozitivno ozračje, stvoreno potpisivanjem novog START sporazuma dati rezultate u traženju novih sigurnosnih rješenja na globalnoj razini.

Podsjetio je i na posebno mjesto Ruske Federacije u europskoj sigurnosti i ukazao na važnost sadržajnog dijaloga između Rusije i NATO članica u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Hrvatskoj su osobito važni odnosi između NATO-a i Europske unije te se ona u tom smislu kao članica NATO-a i uskoro članica Europske unije zalaže za njihovo komplementarno djelovanje koje će doprinijeti europskoj i svjetskoj sigurnosti bez nepotrebnog dupliciranja, kazao je državni tajnik Božinović.

Izrazio je nadu kako će uskoro doći do napretka u pregovorima o Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi koji je sve od kraja hladnog rata imao neizostavnu ulogu u čuvanju europske sigurnosti, te podržao američku inicijativu za poticanje pregovora. U tom smislu rekao je kako Republika Hrvatska podržava napore usmjerene ka nuklearnom razoružanju i pozdravlja stvaranje pozitivnog ozračja iniciranog od strane američkog predsjednika Baracka Obame.

Direktorica za sigurnost američkog State Departmenta Nancy McEldowney izrazila je privrženost transatlantskoj suradnji, uključujući dijalog sa zemljama srednje i istočne Europe i ukazala na važnost konsenzusa svih 28 NATO članica o načelima na kojima Sjevernoatlantski savez počiva.



Priopćenja