Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dana 11. lipnja 2010. godine, održane su redovite političke konzultacije predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije

O aktualnim pitanjima hrvatsko-ruskih odnosa s direktorom IV Europskog departmana Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Aleksejevim razgovarali su državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku Aleksandar Heina i ravnatelj Uprave za susjedne zemlje Davor Vidiš

O aktualnim pitanjima hrvatsko-ruskih odnosa s direktorom IV Europskog departmana Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Aleksejevim razgovarali su državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku Aleksandar Heina i ravnatelj Uprave za susjedne zemlje Davor Vidiš.

Državni tajnik Plenković izvijestio je o stanju hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, te o očekivanjima glede okončanja pregovora. Istaknuo je kako će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji biti komplementarno s daljnjim razvijanjem kvalitetnih odnosa s Rusijom.

S ravnateljem Heinom razmotreni su aspekti sve plodnije rusko-hrvatske suradnje, dok je u razgovoru s ravnateljem Vidišem bilo riječi o stanju u regiji jugoistočne Europe, s posebnim osvrtom na aktivnu hrvatsku politiku prema susjednim zemljama.

Sugovornici su bilateralne odnose ocijenili vrlo dobrima i prijateljskima. Istaknuto je zadovoljstvo recentnim jačanjem hrvatsko-ruskog dijaloga na svim razinama. U tom kontekstu razgovaralo se o posjetu predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor Moskvi 19. lipnja 2010. godine.



Priopćenja