Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao je u Bruxellesu niz bilateralnih sastanaka

Tijekom radnog posjeta Bruxellesu, državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sastao se sa zastupnikom u Europskom parlamentu, te ujedno i supredsjedateljem Zajedničkog parlamentarnog odbora EU–Hrvatska Gunnarom Hökmarkom.

Tijekom radnog posjeta Bruxellesu, državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sastao se sa zastupnikom u Europskom parlamentu, te ujedno i supredsjedateljem Zajedničkog parlamentarnog odbora EU–Hrvatska Gunnarom Hökmarkom. Također se susreo i s glavnim tajnikom Vijeća Europske unije Pierreom de Boissieuom, glavnim direktorom za proširenje u Europskoj komisiji Michaelom Leighom, te s glavnim direktorom za komunikaciju u Europskoj komisiji Clausom Haugaardom Sørensenom.

Državni tajnik Plenković i europski zastupnik Hökmark razgovarali su o tijeku pregovora o pristupanju Europskoj uniji i kalendaru otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja do ljeta, o reformi na području pravosuđa i restrukturiranju brodogradnje, te o odnosima Hrvatske i Slovenije nakon pozitivnog ishoda referenduma o Arbitražnom sporazumu. Zastupnik Hökmark je izrazio punu podršku Europskog parlamenta dovršetku procesa hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

U razgovoru s glavnim direktorom za proširenje Michaelom Leighom razmotren je niz pitanja u vezi s dinamikom pristupnih pregovora s Europskom unijom, s ciljem njihovog tehničkog dovršetka u sljedećih nekoliko mjeseci. Raspravljen je širi politički i gospodarski kontekst Europske unije u kojem se odvijaju hrvatski pregovori o pristupanju, a razmijenjena su i mišljenja o izradi godišnjeg izvješća Europske komisije o napretku.

S glavnim direktorom za komunikaciju u Europskoj komisiji Clausom Haugaardom Sørensenom vođeni su razgovori o komunikacijskoj strategiji u svrhu što kvalitetnijeg informiranja javnosti, naročito u pogledu budućeg hrvatskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji.

Državni tajnik Plenković se u Vijeću Europske unije također sastao i s glavnim tajnikom Vijeća Pierreom de Boissieuom s kojim je razgovarao o funkcioniranju i novom ustroju Europske unije u prvim mjesecima provedbe Lisabonskog ugovora i perspektivama daljnjeg širenja Unije.

Prvog dana radnog posjeta Bruxellesu, u ponedjeljak, 7. lipnja 2010. godine, državni tajnik Plenković održao je sastanak u Vijeću Europske unije i s glavnim direktorom za vanjska i političko vojna pitanja Robertom Cooperom, te s Poulom Skytteom Christoferssenom, specijalnim savjetnikom Catherine Ashton, visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije.



Priopćenja