Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U MVPEI obilježen je Dan hrvatske diplomacije

Ministar Jandroković čestitao je djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Dan diplomacije, zahvalivši im se na njihovu doprinosu u provedbi hrvatske vanjske politike

Ministar Jandroković čestitao je djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Dan diplomacije, zahvalivši im se na njihovu doprinosu u provedbi hrvatske vanjske politike.

Osvrnuvši se na situaciju u kojoj se Republika Hrvatska nalazila prije godinu dana, istaknuo je napredak u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, suradnju s Haškim sudom, te sudjelovanje Hrvatske u mirovnim operacijama.

Govoreći o hrvatskoj regionalnoj politici, istaknuo je nastojanja naše zemlje da prenošenjem vlastitih iskustava olakša približavanje zemalja jugoistoka Europe euroatlantskim integracijama.

Bilo je riječi i o gospodarskoj diplomaciji, kao jednako značajnom vanjskopolitičkom elementu, koji mora otvarati put hrvatskim izvoznicima i investitorima koji žele ulagati u Republiku Hrvatsku. U zaključnome dijelu svoga govora, ministar se osvrnuo na hrvatska postignuća unutar multilateralnih organizacija, te na planove da se hrvatska diplomatska služba u budućnosti restrukturira u cilju daljnje moderniziracije i profesionalizacije sustava. S tim u svezi, najavio je i dovršetak prijedloga novog Zakona o vanjskim poslovima koji bi se početkom jeseni uputio u daljnju proceduru.

Danom hrvatske diplomacije, 7. lipnja, tradicionalno se obilježava povijesni događaj iz 879. godine kada je papa Ivan VIII. uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo kojim ga izvještava da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod, te priznajući mu "zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom". U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje čime je, u današnjem smislu, Hrvatska priznata kao suverena država.

U povodu Dana diplomacije, polaznicima XIII. generacije Diplomatske akademije akademske godine 2009./2010. uručene su potvrde o završenom jednogodišnjem stručnom diplomatskom studiju.



Priopćenja