Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je u srijedu, 2. lipnja 2010. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske Miguela Ángela Moratinosa

Bilateralne odnose između dviju zemalja ministri su ocijenili izvrsnima i bez otvorenih pitanja te istaknuli mogućnosti unaprjeđenja suradnje u brojnim područjima od obostranog interesa

Bilateralne odnose između dviju zemalja ministri su ocijenili izvrsnima i bez otvorenih pitanja te istaknuli mogućnosti unaprjeđenja suradnje u brojnim područjima od obostranog interesa. Posebno su pritom naglasili potencijale u okvirima gospodarske suradnje i mogućeg povećanja međusobnih investicija.

Ministar Jandroković izvijestio je ministra Moratinosa o aktualnostima pristupnog procesa te naglasio kako je Republika Hrvatska u potpunosti posvećena ispunjavanju preostalih obveza iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom, a kako bi se tehnički dio pregovora završio do kraja ove godine. Zahvalio se na trajnoj i iskrenoj podršci Kraljevine Španjolske Republici Hrvatskoj tijekom pregovora za članstvo u NATO-u, ali i na izuzetnoj suradnji sa španjolskim vlastima u svim fazama pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Ministar Moratinos naglasio je kako se Republika Hrvatska nalazi na pragu članstva u Europskoj uniji. Izrazio je i predanost španjolskih vlasti, tijekom predsjedanja Vijećem, zatvoriti čim više pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom i tako potaknuti hrvatske vlasti na dodatne napore u završnoj fazi pregovaračkog procesa. Republika Hrvatska, ulaskom u Uniju, rekao je ministar Moratinos otvorit će put i ostalim zemljama jugoistoka Europe.

Sugovornici su razmotrili i aktualnu situaciju u regiji jugoistočne Europe, konstatirali da dvije države dijele vrlo slične poglede te podržali napore Europske unije i ostalih međunarodnih čimbenika usmjerene k stabilizaciji regije. Ministar Jandroković prenio je spremnost Vlade Republike Hrvatske da savjetodavno i stručno pomogne svim zemljama regije tijekom njihovog približavanja euroatlantskim asocijacijama. U tom kontekstu podsjetio je i na nedavno ustupanje prijevoda europske pravne stečevine na hrvatskom jeziku svim zemljama regije.

Bilo je govora i o današnjem sastanku na visokoj razini održanom u Sarajevu na kojemu se raspravljalo o perspektivama integracije zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, regionalnoj suradnji i provedbi preostalih potrebnih reformi u zemljama regije. Ministar Jandroković čestitao je španjolskom predsjedništvu Unijom na uspješnoj organizaciji sastanka u Sarajevu te istaknuo da je iznjedrio poruku ohrabrenja za zemlje jugoistočne Europe.

Sugovornici su zaključili kako je u proteklih deset godina, od kad je održan Zagrebački summit, postignut vrlo značajan napredak u zemljama regije. Kao najvidljiviji pozitivan rezultat europske perspektive istaknuli su osnaženi regionalni dijalog kao i predanost pomirenju. Naglasili su i pozitivnu atmosferu koja je vladala među sudionicima sastanka.



Priopćenja