Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se na marginama sastanka u Sarajevu, sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom vanjskih poslova i institucionalnih reformi Kraljevine Belgije Stevenom Vanackereom

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo razvijenim i prijateljskim odnosima između dviju država, te spremnost za daljnjim susretima na visokoj razini koji bi također trebali pridonijeti osnaživanju bilateralnih odnosa

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo razvijenim i prijateljskim odnosima između dviju država, te spremnost za daljnjim susretima na visokoj razini koji bi također trebali pridonijeti osnaživanju bilateralnih odnosa.

Ministar Jandroković zahvalio se na podršci koju Republika Hrvatska uživa od strane Kraljevine Belgije na svojem putu prema članstvu u Europskoj uniji kao i konkretnim oblicima savjetodavne pomoći tijekom pregovaračkog procesa. Dvojica ministara suglasili su se da je potrebno nastaviti s reformama i ispuniti sve znane kriterije za članstvo u čemu će Hrvatska imati punu potporu Belgije. Prije ulaska u Europsku uniju potrebno je uspostaviti adekvatne mehanizme za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, no njihovo potpuno rješavanje nije preduvjet za članstvo u Uniji, kazao je ministar Vanackere.

Ususret belgijskom predsjedanju Europskom unijom u drugoj polovici ove godine, ministar Jandroković detaljno je upoznao svojeg sugovornika s trenutačnim stanjem hrvatskog pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Naglasio je pritom kako je cilj Hrvatske da do kraja godine okonča tehnički dio pregovora, te je u tom smjeru odlučna u provedbi svih preostalih reformi.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja o radu današnjeg sastanka o jugoistočnoj Europi, ali i o ukupnoj situaciji u regiji.



Priopćenja