Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Instituta za međunarodne odnose Republike Hrvatske i Zaklade Hans Seidel, u utorak, 1. lipnja 2010. godine, u Novinarskom domu održan je okrugli stol na temu „Euro

Cilj serije okruglih stolova je poticati kontinuirani dijalog stručnih i akademskih krugova o aktualnim europskim temama

Cilj serije okruglih stolova je poticati kontinuirani dijalog stručnih i akademskih krugova o aktualnim europskim temama. U današnjoj prigodi pozdravne govore održali su veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj dr. Bernd Fischer, ravnatelj Diplomatske akademije dr. Mladena Andrlića, zamjenica ravnateljice Instituta za međunarodne odnose Vesna Samardžija, te predstavnik Zaklade Hans Seidel Hans-Fiedrich von Solemacher.

U ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija nazočnima se obratio i državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković koji je istaknuo značaj ustrojavanja europske diplomatske službe slijedom stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, naglasivši da je riječ o novoj službi koja će objediniti djelatnike Europske komisije, Tajništva Vijeća EU, te sekundirane diplomate zemalja članica Europske unije. Državni tajnik je pojasnio da se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati ustroj buduće službe čiji će djelatnici u budućnosti biti i hrvatski diplomati. Referirajući se na aktualne rasprave između Vijeća i Europskog parlamenta o ustroju buduće Europske službe vanjskih poslova, Plenković je zaključio da će ona pridonijeti prepoznatljivosti i jačanju uloge Europske unije na globalnoj sceni.

O Europskoj službi vanjskih poslova glavno izlaganje održao je direktor Europske akademije Berlin dr. Eckart Stretenschulte.



Priopćenja