Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. sc. Andrej Plenković i državni tajnik dr. sc. Davor Božinović održali su sastanke s glavnim direktorom za europsku suradnju Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Ianom de Jongom u okviru njegovog radnog posjeta Republici H

Tijekom razgovora sugovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju država na političkom i gospodarskom planu

Tijekom razgovora sugovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju država na političkom i gospodarskom planu.

Državni tajnik Plenković izvijestio je o trenutnom stanju pristupnih pregovora i naporima Hrvatske za završetkom pregovora do kraja 2010. godine te daljnjoj dinamici do potpisivanja Ugovora o pristupanju. Glavni direktor de Jong ponovio je potporu Nizozemske politici proširenja Europske unije, kao i potporu hrvatskim pristupnim pregovorima i njezinu članstvu u Europskoj uniji.

Državni tajnik Božinović osvrnuo se na dobre odnose dviju zemalja te zahvalio na pomoći koju Nizozemska pruža Hrvatskoj kroz programe pretpristupne pomoći, a u cilju ispunjavanja kriterija za članstvo. Detaljno je izvijestio sugovornika i o stanju u regiji.

Glavni direktor de Jong kazao je kako politika proširenja Europske unije uživa potporu velikog broja Nizozemaca, kako je prirodno da Hrvatska postane njezinom članicom, te istaknuo ključnu ulogu koju ona ima kao model za ostale zemlje regije.

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu glavni direktor Jong i državni tajnik Plenković sudjelovali su u javnoj raspravi na temu „Komuniciramo Europu“. Na javnoj raspravi bilo je riječi o tome kako građanima, u završnoj fazi pregovaračkog procesa, objasniti važnost i prednosti ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, a predstavljena je i brošura „Kraljevina Nizozemska i Republika Hrvatska zajedno na europskom putu“.



Priopćenja