Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Savjeta za europske integracije Vukovarsko-srijemske županije

Tom prigodom je državni tajnik Plenković govorio o trajanju procesa europskih integracija, ali i o naporima koje Republika Hrvatska poduzima na svojem putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji

Tom prigodom je državni tajnik Plenković govorio o trajanju procesa europskih integracija, ali i o naporima koje Republika Hrvatska poduzima na svojem putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, pritom dodavši kako se ne smije zaboraviti doprinos i hrvatskih branitelja i žrtava. Istaknuo je važnost provođenja reformi i prilagodbi europskim standardima, te uvjerenje kako će se i za Hrvatsku vrijediti kriterij vrednovanja na temelju individualnih postignuća. Također se osvrnuo na potrebu informiranja hrvatskih građana o europskom putu Hrvatske, kao i na važnost uloge lokalnih razina pri tome.

U dijelu izlaganja o dobrosusjedskim odnosima, ulozi županija u prekograničnoj i transnacionalnoj suradnji i značaju dunavske dimenzije, državni tajnik Plenković naglasio je važnost suradnje zemalja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju. Isto tako, istaknuo je značaj regionalne razine suradnje i, u tom kontekstu, Radne zajednice podunavskih regija čije su članice i Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija.

Na sjednici Savjeta za europske integracije Vukovarsko-srijemske županije bilo je riječi i o korištenju sredstava lokalnih zajednica iz europskih fondova o čemu su govorili predstavnici državne uprave i Delegacije Europske unije u Hrvatskoj.

U sklopu posjeta Vukovaru, državni tajnik Plenković posjetio je i Memorijalno groblje žrtava iz domovinskog rata grada te Spomen dom Ovčaru.



Priopćenja