Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Nizom događaja diljem Hrvatske, u srijedu, 5. svibnja 2010. godine, obilježen je Europski tjedan

Na okruglom stolu o završetku pregovora i mogućnostima korištenja pretpristupnih i strukturnih fondova u Zadru sudjelovao je državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković

Na okruglom stolu o završetku pregovora i mogućnostima korištenja pretpristupnih i strukturnih fondova u Zadru sudjelovao je državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković. U izlaganju koje je održao osvrnuo se na povijesni i institucionalni razvoj europskog ujedinjenja. Istaknuvši važnost informiranja hrvatskih građana o članstvu, predstavio je trenutno stanje u pregovorima Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji. U tom je kontekstu naglasio predanost i odlučnost Vlade Republike Hrvatske u cilju okončanja pregovora do kraja ove godine, te potpisivanja Ugovora o pristupanju. U popodnevnim satima državni tajnik Plenković je sudjelovao na sjednici Savjeta za europske integracije Splitsko-dalmatinske županije u Makarskoj i tom prigodom održao govor o hrvatskom priključenju Uniji.

O mogućnostima lokalnih zajednica u korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije, kao i prednostima korištenja strukturnih i Kohezijskog fonda nakon što Hrvatska postane punopravna članica Unije govorio je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Zvonimir Savić. Stečena iskustva zemalja i preporuke o istoj temi dali su šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, veleposlanik Talijanske Republike u Zagrebu Alessandro Pignatti Morano di Custoza, te savjetnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Krešimir Ivančić.

Na sveučilištu u Zadru održana je videokonferencija s temom "Regionalna EU suradnja na izradi magistarskih i doktorskih programa" na kojoj su među ostalima sudjelovali i predstavnici austrijskog i talijanskog sveučilišta, kao i djelatnici javnih ustanova. U osnovnim školama u Novalji i Karlobagu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održana su predavanja pod nazivom "Upoznajmo Europsku uniju!", a u srednjoj školi u Samoboru predavanje s temom Hrvatske na putu u Europsku uniju.

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u vremenu od 10 do 16 sati održavaju se Dani otvorenih vrata Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u okviru kojih i predavanja za organizirane grupe učenika.



Priopćenja