Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u Anconi na sastanku Jadransko-jonskog vijeća

Sastankom je predsjedao ministar vanjskih poslova Talijanske Republike Franco Frattini, a nazočili su mu i ministri vanjskih poslova Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Albanije te zamjenik ministra vanjskih poslova Helenske Republike

Sastankom je predsjedao ministar vanjskih poslova Talijanske Republike Franco Frattini, a nazočili su mu i ministri vanjskih poslova Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Albanije te zamjenik ministra vanjskih poslova Helenske Republike. Na poziv ministar Frattinija, kao gosti sastanka, u radu su sudjelovali i povjerenik Europske unije za regionalnu strategiju Johannes Hahn i zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Litve Šarunas Adomavičius.

Ministri država sudionica Jadransko-jonske inicijative usvojili su Deklaraciju Jadransko-jonske inicijative o potpori strategiji Europske unije za jadransko-jonsku regiju i Deklaraciju iz Ancone.

Ministar Jandroković je u svom izlaganju posebno istaknuo činjenicu da se ove godine obilježava 10. godišnjica osnivanja Jadransko-jonske inicijative. Prisjetio se početaka rada Inicijative te kroz postignuto tijekom desetljeća zajedničkih aktivnosti istaknuo zadovoljstvo uspješnom suradnjom zemalja Inicijative. Također, zahvaljujući konkretnim rezultatima, usmjerenima prema jačanju mira, stabilnosti i boljitka u jadransko-jonskom području, Inicijativa je zadobila i međunarodni ugled. U postizanju tih općekorisnih rezultata sudjelovali su institucije s državne i lokalne razine, vladine i nevladine institucije i brojne institucije iz javnog sektora poput sveučilišta i znanstvenih instituta, pozitivno se osvrnuo na njihov angažman ministar Jandroković.

U nastavku svog izlaganja ministar Jandroković pozvao je nazočne da nastave s učinkovitim radom i u sljedećem razdoblju te pozvao na raspravu oko zajedničke budućnosti. Referirajući se na hrvatski pristupni proces s Europskom unijom, ministar Jandroković je iznio stav da bi sve zemlje sudionice Jadransko-jonske inicijative, koje to još nisu, trebale postati članicama Europske unije te dijeliti zajedničke vrijednosti. Na tom putu, Republika Hrvatska će im, u sklopu svoje politike regionalne suradnje, nastaviti pružati potporu. Nastavno na iskustva stvaranja i funkcioniranja Baltičke te početna iskustva formiranja Dunavske makroregije, ministar Jandroković izrazio je potporu i želju Republike Hrvatske za sudjelovanjem u razvoju nove inicijative Europske unije usmjerene k stvaranju jadransko-jonske makroregije. Naglasio je kako je pritom od izuzetne važnosti puna i pravovremena suradnja zasnovana na transparentnosti, punoj uključenosti i principu ravnopravnosti partnerstva svih sudionika.



Priopćenja