Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković susreo se tijekom službenog posjeta Republici Turskoj s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom

Sugovornici su se složili da su odnosi Republike Hrvatske i Republike Turske vrlo dobri, razvijeni i bez otvorenih pitanja

Sugovornici su se složili da su odnosi Republike Hrvatske i Republike Turske vrlo dobri, razvijeni i bez otvorenih pitanja. Izrazili su zadovoljstvo i brojem potpisanih bilateralnih ugovora, kojima su uređeni brojni aspekti međusobnih odnosa. Posebno je naglašena potreba snažnije gospodarske suradnje. Ministar Jandroković je i ovom prigodom uputio poziv turskim investitorima za ulaganje u Republiku Hrvatsku.

Upoznao je predsjednika Güla s aktualnostima pristupnog procesa Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji te naglasio čvrstu hrvatsku predanost završetku pregovora tijekom 2010. godine, kao i radu na sastavljanju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji. Zahvalio se na podršci turske strane ulasku Republike Hrvatske u članstvo NATO-a. Dodao je i kako se u Republici Hrvatskoj s velikim zanimanjem prate rasprave vezano uz članstvo Republike Turske u Europskoj uniji, kao i rasprave o budućnosti Europe te izrazio uvjerenje da Republika Turska pripada i europskom prostoru, kulturi i gospodarstvu.

Bilo je riječi i o trenutnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe te su sugovornici konstatirali podudarnost stavova o otvorenim pitanjima u regiji. Ministar Jandroković posebno je naglasio značaj Republike Turske kao zemlje koja može imati značajnu posredničku ulogu, ne samo među različitim kulturama, već i među zemljama različitih regija. Stoga, Republika Hrvatska cijeni aktivnu ulogu Republike Turske u različitim regionalnim procesima i inicijativama.



Priopćenja