Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović otvorio je u utorak, 27. travnja 2010. godine u Zagrebu, simpozij „Žene i sigurnost“ koji se održava u sklopu hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom

Državni tajnik Božinović ukazao je na nedovoljno priznatu ulogu koje žene imaju kako u procesu političkog odlučivanja tako i u provođenju mjera međunarodne sigurnosti kroz mirovne operacije, mjere izgradnje povjerenja ili vođenje pregovora

Državni tajnik Božinović ukazao je na nedovoljno priznatu ulogu koje žene imaju kako u procesu političkog odlučivanja tako i u provođenju mjera međunarodne sigurnosti kroz mirovne operacije, mjere izgradnje povjerenja ili vođenje pregovora. Žene lideri daju značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti prije svega upornošću, temeljitošću i posebnim talentom za izgradnju konsenzusa.

Glede pitanja položaja žena te mogućnosti njihovog profesionalnog razvoja u sigurnosno-obrambenom sustavu, istaknuo je činjenicu da Republika Hrvatska ima veći postotak žena u oružanim snagama u odnosu na vojske ostalih zemlja članica NATO-a. No, ostajemo u potpunosti svjesni potrebe daljnjeg, kontinuiranog rada na stvaranju prikladnih uvjeta da žene ostvare sve svoje osobne i profesionalne potencijale, ne samo u sigurnosno-obrambenom sektoru već i društvu u cjelini, naglasio je državni tajnik Božinović.

Cilj simpozija „Žene i sigurnost“ je naglasiti važnost uloge koju žene regije jugoistočne Europe imaju na području sigurnosti u procesu donošenja odluka, sprječavanju konflikta, održavanju mira te postkonfliktnoj rekonstrukciji. Organiziran je kao multidisciplinarna platforma za raspravu o sigurnosnim izazovima regije jugoistočne Europe sudionika iz vladinih i nevladinih krugova.

Ovim simpozijem obilježava se 10. godišnjica Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda „Žene, mir i sigurnost“ koja predstavlja temeljni dokument o utjecaju i posljedicama koje rat ostavlja na ženama, ali i o doprinosu žena održivom miru.



Priopćenja