Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković primio je veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Wieslawa Tarku

Državni tajnik ponovio je sućut veleposlaniku Tarki u povodu pogibije poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog, njegove supruge Marie Kaczyńske te civilnih i vojnih visokih dužnosnika Republike Poljske stradalih u zrakoplovnoj nesreći kod Smolenska

Državni tajnik ponovio je sućut veleposlaniku Tarki u povodu pogibije poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog, njegove supruge Marie Kaczyńske te civilnih i vojnih visokih dužnosnika Republike Poljske stradalih u zrakoplovnoj nesreći kod Smolenska. Također je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti hrvatskih dužnosnika da nazoče pogrebu zbog obustave zračnog prometa u Europi.

Obostrano ocijenivši bilateralne odnose vrlo dobrima sugovornici su razgovarali o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji. Državni tajnik Plenković izvijestio je veleposlanika Tarku o budućim aktivnostima koje predstoje, a posebice onima vezanima uz informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji, referendumu o pristupanju Uniji te o potpisivanju Pristupnog ugovora. U tom kontekstu istaknuo je spremnost Hrvatske u političkom i operativnom pogledu da tehnički dio pregovora bude dovršen do kraja ove godine.

Na temelju poljskog iskustva, veleposlanik Tarka istaknuo je snažnu potporu Poljske Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u Uniji, te izrazio želju za što boljom suradnjom tijekom predsjedanja Republike Poljske Europskom unijom u drugoj polovini slijedeće godine. U tom kontekstu ponudio je i suradnju između Republike Poljske i Republike Hrvatske.



Priopćenja