Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković primio je veleposlanika Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Paula Tiaga Fernandesa Jerónima da Silvu

Obostrano ocijenivši bilateralne odnose vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja, sugovornici su otvorili temu hrvatskog pristupanja u članstvo u Europskoj uniji. Veleposlanik da Silva izrazio je pritom snažnu potporu Portugala Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u Uniji

Obostrano ocijenivši bilateralne odnose vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja, sugovornici su otvorili temu hrvatskog pristupanja u članstvo u Europskoj uniji. Veleposlanik da Silva izrazio je pritom snažnu potporu Portugala Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u Uniji.

Državni tajnik Plenković izvijestio je veleposlanika da Silvu o budućim aktivnostima koje u tom području predstoje pred Republikom Hrvatskom, a posebice vezanima uz informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji, referendumu o pristupanju Uniji, potpisivanju Pristupnog ugovora, kao i o aktivnostima koje će uslijediti nakon ulaska u članstvo u Uniji.

Na temelju portugalskih iskustava, veleposlanik da Silva istaknuo je važnost dobre pripreme zemlje za članstvo, te prednosti korištenja sredstava iz fondova Europske Unije. U tom kontekstu državni tajnik Plenković istaknuo je podatak kako je Republika Hrvatska među rijetkim zemljama koja je do sada imala iskoristivost pretpristupnih fondova Europske unije više od 90 posto.

Tijekom sastanka također je bilo riječi i o gospodarskoj situaciji u obje zemlje, kao i o sastanku ministara zaštite okoliša zemalja članica Unije za Mediteran koji će se održati 21. i 22. travnja u Dubrovniku.



Priopćenja