Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se s povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava Thomasom Hammarbergom

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska cijeni pomoć i doprinos Vijeća Europe u području zaštite ljudskih prava te uspostavi društva temeljenog na punoj demokraciji i vladavini zakona

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska cijeni pomoć i doprinos Vijeća Europe u području zaštite ljudskih prava te uspostavi društva temeljenog na punoj demokraciji i vladavini zakona. Poručio je pritom kako je i ovaj posjet povjerenika Hammarberga prilika za dodatni napredak putem dijaloga i zajedničke suradnje.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanjima povratka izbjeglih i raseljenih osoba te procesima obnove i stambenog zbrinjavanja, a također je bilo govora o zaštiti prava nacionalnih manjina, ponajprije pripadnika romske nacionalne manjine.

Ministar Jandroković podsjetio je kako je krajem prošlog mjeseca sudjelovao u Beogradu na međunarodnoj konferenciji „Trajna rješenja za izbjeglice i prognanike - suradnja država regije“. Tom prigodom predstavljena su sva dosadašnja postignuća Republike Hrvatske ostvarena provedbom programa za izbjegle i raseljene osobe.

Govoreći o pristupnim pregovorima Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji ministar Jandroković napomenuo je kako su oni ušli u završnu fazu te izrazio uvjerenje u njihov dovršetak do kraja ove godine. Kazao je kako se kontinuirano ulažu napori u ispunjavanje svih obveza za najzahtjevnija područja, a kakva su primjerice pokrivena poglavljem 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Na sastanku je bilo govora i o stanju u jugoistočnoj Europi. Sugovornici su pritom dali potporu eurointegracijskim procesima svih preostalih zemalja smatrajući njihovo članstvo u Europskoj uniji jamstvom stabilnosti i prosperiteta čitave regije.



Priopćenja