Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je na brifingu za novinare održanom u povodu obilježavanja prve obljetnice ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a

Državni tajnik Božinović ocijenio je kako je vanjskopolitička pozicija Republike Hrvatske ojačala njezinim ulaskom u NATO savez, a njezine ideje i interesi puno se uspješnije profiliraju u međunarodnim forumima

Državni tajnik Božinović ocijenio je kako je vanjskopolitička pozicija Republike Hrvatske ojačala njezinim ulaskom u NATO savez, a njezine ideje i interesi puno se uspješnije profiliraju u međunarodnim forumima. Također je podsjetio kako je Hrvatska u proteklih godinu dana postala sastavni dio NATO-a bez kojeg on više ne može te da zajedno s još 27 zemalja članica sudjeluje u upravljanju tim Savezom. Kao primjer naveo je razgovore koji se vode o novom strateškom konceptu NATO-a dokumenta koji će stvoriti odrednice za djelovanje Saveza u 21. stoljeću.

Državni tajnik Božinović posebno je istaknuo važnu ulogu Hrvatske u NATO-ovoj „politici otvorenih vrata“ napomenuvši kako će područje širenja Sjevernoatlantskog saveza u budućnosti biti regija jugoistočne Europe.

Govoreći o NATO-ovoj misiji u Afganistanu, rekao je kako je to bio i ostao jedan od najvećih izazova i kako je Hrvatska svjesna važnosti stabilizacije te zemlje zbog sigurnosti euroatlantskog prostora.



Priopćenja