Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović susreo se s direktoricom u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandrom Cas Granje

Državni tajnik Božinović zahvalio je na kontinuiranoj podršci Europske komisije hrvatskom pristupnom procesu za članstvo u Europskoj uniji te izvijestio o aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima s posebnim naglaskom na reformu pravosuđa, suradnju s ICTY-em, borbu protiv korupcije i provedbu procesa privatizacije brodograđevne industrije

Državni tajnik Božinović zahvalio je na kontinuiranoj podršci Europske komisije hrvatskom pristupnom procesu za članstvo u Europskoj uniji te izvijestio o aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima s posebnim naglaskom na reformu pravosuđa, suradnju s ICTY-em, borbu protiv korupcije i provedbu procesa privatizacije brodograđevne industrije. Posebno je istaknut pozitivan napredak u dva ključna poglavlja, poglavlju 23- Pravosuđe i temeljna prava te Poglavlju 8- Tržišno natjecanje, čije se otvaranje očekuje do kraja španjolskog predsjedništva. Time će biti stvorene potrebne pretpostavke da se pregovori završe do kraja ove godine.

Direktorica Cas Granje izrazila je zadovoljstvo postignutim napretkom te je istaknula važnost daljnje dinamike pregovora, s osvrtom na planove za Međuvladine konferencije tijekom španjolskog predsjedanja.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su hrvatski pregovori o ulasku u Europsku uniju u završnoj i odlučujućoj fazi te su istaknuli kako će članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji otvoriti put i drugim zemljama jugoistoka Europe prema punopravnom članstvu u Uniji.



Priopćenja