Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković sudjelovao je u Beogradu, na međunarodnoj konferenciji „'Trajna rješenja za izbjeglice i prognanike - suradnja država regije'

Na konferenciji su sudjelovali i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, Republike Srbije Vuk Jeremić i Crne Gore Milan Roćen te predstavnici Europske unije, Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju

Na konferenciji su sudjelovali i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, Republike Srbije Vuk Jeremić i Crne Gore Milan Roćen te predstavnici Europske unije, Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Ministar Jandroković tijekom izlaganja potvrdio je političku volju Republike Hrvatske, da osigura odgovarajuće uvjete za povratak ili lokalnu integraciju raseljenih osoba. Dodao je kako je Republika Hrvatska jedina u regiji jugoistočne Europe uvela i provela vrlo konkretne i mjerljive programe za ispunjavanje obveza iz Sarajevske deklaracije. U proces obnove i stambenog zbrinjavanja dosad je uloženo 5,3 milijarde eura. Usprkos financijskoj krizi Vlada Republike Hrvatske i nadalje provodi sve programe pomoći za izbjegle i prognane osobe, što ostaje na samom vrhu njezinih prioriteta. Prema posljednjim podacima, Republika Hrvatska lokalno je integrirala 120 000 izbjeglica, a stvoreni su uvjeti za povratak domovima svih prognanika te za 132 000 povratnika.

Nadalje, Republika Hrvatska je, iako to nije bila njena međunarodno-pravna obveza, uvela i mehanizam za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava, ali pod uvjetom povratka, koji leži i u srži međunarodnog izbjegličkog prava. Uspješno su riješena i pitanja povrata imovine, problem primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a stvoreni su i mehanizmi koji omogućavaju rješenje problema konvalidacije mirovinskog staža bez vremenskih ograničenja.

Pitanje ispunjavanja mjerila koje je Republika Hrvatska sama sebi zadala ostaje i nadalje na samom vrhu prioriteta Vlade Republike Hrvatske. Kao dokaz može poslužiti i prije samo desetak dana donesen Plan aktivnosti koji su utvrđeni mehanizmi za još transparentniju i učinkovitiju provedbu Programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica – bivših nositelja stanarskih prava. Time se može meritorno ustvrditi da će proces povratka uskoro biti priveden kraju.

Ministar Jandroković ocijenio je i kako naglasak današnje Konferencije treba biti na lokalnoj integraciji osoba, prvenstveno starijih i nemoćnih, socijalno ugroženih. Također, dodao je kako je potrebno uputiti i jasan poziv svima onima koji dosad nisu donijeli odluku o povratku ili lokalnoj integraciji, da je donesu, jer se taj navedeni izbor ne može unedogled odgađati.

Ministar Jandroković istaknuo je i kako je potrebno harmonizirati i ujednačeno primijeniti međunarodna pravila o deregistraciji, jer broj osoba s izbjegličkim statusom u pojedinim zemljama regije, još uvijek je nerealno visok. Također, ocijenio je i kako je bez razjašnjavanja stvarnog broja izbjeglica, nemoguće procijeniti stvarno stanje kao ni potencijalne financijske implikacije.

Ministar Jandroković istaknuo je na kraju svojeg izlaganja kako je međunarodna solidarnost od ključnog značaja za trajno rješenje izbjeglih i prognanih osoba u jugoistočnoj Europi. Zahvalio je stoga predstavnicima međunarodne zajednice na njihovom doprinosu rješavanju izbjegličke problematike u regiji te izrazio nadu kako će se uskoro, u suradnji s međunarodnom zajednicom, održati donatorska konferencija i uspostaviti fond koji će na depolitiziran način omogućiti uspješnu provedbu projekata temeljenih na stvarnim potrebama pojedinaca.



Priopćenja