Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković predsjedavao je šestim sastankom Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske

Izaslanstvo Europske unije u kojem je bio i Štefan Füle, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsko susjedstvo, predvodio je Angel Lossada, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španjolske, koja predsjeda Europskom unijom

Izaslanstvo Europske unije u kojem je bio i Štefan Füle, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsko susjedstvo, predvodio je Angel Lossada, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španjolske, koja predsjeda Europskom unijom.

Ministar Jandroković je u svojoj uvodnoj riječi naglasio kako Republika Hrvatska pridaje osobitu pozornost sastancima Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje te izrazio mišljenje kako oni omogućuju kvalitetan i konstruktivan dijalog s državama članicama Europske unije i Europskom komisijom. Osvrnuvši se na postignuto u odnosima Europske unije i Republike Hrvatske u posljednjih godinu dana, odnosno od travnja 2009. godine i petog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, ministar Jandroković ocijenio je kako je Republika Hrvatska ostvarila vidljiv napredak u mnogim područjima i kredibilno provodila svoje obveze preuzete u o okviru pristupnih pregovora i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i time ušla u odlučujuću i završnu fazu pregovora.

Nastavno na pozitivne aspekte pregovaračkog procesa s Europskom unijom podsjetio je na postignut dogovor s Republikom Slovenijom o načinu rješavanja graničnog pitanja te trenutni omjer zatvorenih i otvorenih poglavlja s naglaskom na pozitivan napredak u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. Time su stvorene potrebne pretpostavke da se pregovori završe do kraja ove godine, a tome u prilog ide i činjenica o osnivanju Radne skupine Vijeća Europske unije za izradu Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te prihvaćanje financijskog paketa za pristupanje Republike Hrvatske.

U nastavku izlaganja ministar Jandroković upoznao je europske partnere s aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima glede ispunjavanja političkih kriterija za članstvo u Europskoj uniji. Tako je izvijestio sudionike sastanka o postignutom u reformi pravosuđa, u reformi državne uprave, pri čemu je naglasio kako se reformi cjelokupne javne uprave pridaje osobit značaj, o zakonodavnim i organizacijskim mehanizmima osmišljenima za suzbijanje korupcije, o borbi s organiziranim kriminalom, o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i aktivnostima vezanima uz kažnjavanje ratnih zločina. Također, bilo je riječi i o aktivnostima usmjerenima na povratak izbjeglica i raseljenih osoba, stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava, pitanju povrata imovine, zaštiti prava nacionalnih manjina te općenito zaštiti ljudskih prava.

Što se tiče ekonomskih kriterija i kriterija vezanih uz usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, ministar Jandroković osvrnuo se na mjere koje je Vlada RH provela tijekom 2009. godine u borbi s posljedicama svjetske gospodarsko-ekonomske krize, a koje se i danas primjenjuju i nadopunjavaju. U isto vrijeme, Republika Hrvatska nastavlja s provedbom sveobuhvatnih reformi usmjerenih k ispunjavanju kriterija za članstvo u Europskoj uniji.

Također, tijekom sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje raspravljano je i o bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Europske unije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ministar Jandroković osvrnuo na glavne aspekte, poput područja tržišnog natjecanja, osobito u sektoru brodogradnje, područja slobode kretanja kapitala te financijske suradnje gdje je, upoznao je svoje sugovornike, Vlada Republike Hrvatske osnovala Povjerenstvo za koordinaciju priprema za korištenje sredstava iz fondova Europske unije.

Zajednička izjava sa sastanka može se vidjeti na stranici Vijeća EU-a: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/er/113503.pdf



Priopćenja